"Fejsbuk" će od svojih 900 miliona korisnika tražiti da unesu broj mobilnog telefona kako bi sprečili napade hakera. facebook Na takav potez, kojim žele da poboljšaju bezbednost korisnika, u "Fejsbuku" su se odlučili nakon ranijih hakovanja lozinki na društvenim mrežama "LinkedIn" i "eHarmony".

Milioni korisnika širom sveta već su u vrhu "Fejsbuk" stranice mogli su da vide link na kojem se od njih traži da prate "jednostavne bezbednosne uslove".

Oni koji kliknu na link, biće usmereni na bezbednosne stranice, gde će imati mogućnost da odaberu jedinstvenu lozinku, a u narednom koraku od korisnika se traži da unese broj mobilnog telefona.

U kompaniji navode da korisnik potvrđivanjem svog broja telefona omogućava stranici da automatski izbriše lozinke u slučaju da je korisnikov nalog zloupotrebljen. U tom slučaju korisnik će od "Fejsbuka" dobiti SMS kojim se obaveštava da je njegova lozinka promenjena.

Nakon što su poruku od novim uslovima bezbednosti videli milioni korisnika u Sjedinjenim Američkim Državama, u "Fejsbuku" navode da će za nekoliko dana to obaveštenje dobiti i ostali korisnici.

Nakon nedavnog napada na "LinkedIn" mrežu, oko 6,5 miliona lozinki od 161 miliona korisnika se pojavilo na stranici "InsidePro.com".

U "LinkedInu" nisu precizirali koliki je tačan broj ugroženih profila. O broju ugroženih lozinki nisu se izjasnili ni u "eHarmony", popularnoj onlajn veb stranici iz Kalifornije, koja je na meti hakera bila ovog meseca. BLIC