U potencijalno najzanimljivijem meču do sada na Evropskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini, Portugal je u grupi B pobedio Dansku sa 3:2. Golove za Portugal postigli su Pepe u 24., Poštiga i 36. i Varela u 87. minutu, dok je oba gola za Skandinavce dao Niklas Bendtner, u 41. i 80. minutu. Portugal sada kao i Danska ima tri boda u grupi B, u kojoj su i Holandija i Nemačka.

Portugal - Danska

Danska je odigrala možda još bolji meč u odnosu na onaj sa Holandijom, ali je ovog puta podbacila odbrana koja se fokusirala isključivo na očajnog Kristijana Ronalda.

To su i uočili Portugalci pa su lopte, kako je utakmica odmicala, sve češće išle na Poštigu, Nanija i Oliveiru, dok je na Ronalda motrio Kjer.

Portugal je bolje otvorio utakmicu ali nije uspevao skoro do gola da dođe do neke bolje prilike.

Posle serije polu-prilika i jednih i drugih, kao i slabih šuteva onih od kojih se najviše očekivalo, usledio je gol Pepea za 1:0.

Igrao se 24. minut kada je Mutinjo izveo korner a na prvoj stativi najbolje se snašao Pepe i Portugal je odahnuo - postignut je prvi gol na EP.  Gol je pomalo podsećao na onaj Andreja Ševčenka protiv Švedske, s tim što je Pepe bio malo bliži golmanu Danske.

Brzo se u redove Skandinavaca uvukla nervoza pa je publika gledala sve grublju igru i sve češće faulove na Nanija i Ronalda.

U 36. minutu Portugal je poveo sa 2:0. Nani je lepo pratio kretanje Heldera Poštige i nakon centaršuta sa desne strane, igrač španske Saragose snažno je glavom poslao loptu pod prečku gola Andersona.

Navijači Portugala slavili su kao da su ušli u finale EP, dok su pristalice Danske bile šokirane.

Posle pobede nad Holandijom, crveno-beli nisu očekivali ovako loše izdanje, ali se u 41. minutu ipak pojavila nada da se može do preokreta.

Posle centaršuta sa leve strane činilo se da će sudija Kreg Tompson zaustaviti igru zbog ofsajda, međutim, Niklas Bendtner koji se nalazio u njemu, ostao je u pasivi, dok je lopta stigla do Kron-Delija.

Ovaj je glavom kod druge stative odigrao povratnu do Bendtnera koji se na vreme aktivirao i prednost Portugalaca bila je smanjena.

Drugo poluvreme otvoreno je prvim od dva neverovatna promašaja Ronalda. Igrač Reala je pobegao odbrani i došao ispred Andersena koji se lepo postavio i naterao ga je na lošu realizaciju.

Kvist je u 62. minutu propustio veliku priliku za Dance, ali je njegov udarac otišao iznad gola Patrisija.

Ronaldov drugi promašaj, onaj u 78. minutu sigurno će se kandidovati za bruku godine, pošto je posle sjajne dubinske lopte sa strane bio sam pred Andersenom. Mogao je da ga pita u koju stranu da pošalje loptu, a on je pokušao da je plasira u donji desni ugao. Lopta je otišla pored gola.

Kazna je stigla u 80. minutu kada je Bendtner ponovo glavom savladao Patrisija. Kada su svi očekivali podelu bodova, Varela se sjajno snašao na 12 metara od Andersena kada je iz okreta šutirao i poslao loptu u gornji desni ugao gola Danaca.

Kada je sudija Tompson odsvirao kraj, svi u taboru su slavili pobedu osim Ronalda koji kao da je želeo da pokaže svetu kako mu je teško zbog promašaja, te je sa ljutitim izrazom na licu napustio stadion. BLIC