Prva utakmica na 14. Evropskom prvenstvu u fudbalu donela je pregršt uzbuđenja, a posle dva crvena kartona i promašenog penala duel domaćina, Poljaka, i Grka završen je nerešeno - 1:1. poljska-grcka

Šok za šokom doživljavali su Grci na premijeri EURO2012, jer su od samog starta bili u podređenom položaju, a već u 17. minutu kapitulirali.

Robert Levandovski je umakao pažnji čuvara i pogotkom glavom krunisao akciju koja je okončana asistencijom kapitena Jakuba Blažikovskog. No, to je bila tek prva radost Poljaka. Druga je na red došla u 44. minutu, kada je po drugi put žuti karton dobio Sokrtatis Papastatopulos, ostavivši tako Grke sa desetoricom na terenu.

Šou Grka je tek tada počeo. Sa igračem manje najpre su došli do izjednačenja, jer je rezervista Dimitris Salpingidis u 51. minutu iskoristio dodavanje Torosidisa sa desne strane da ispred golmana Šćešnija dođe do lopte i matira ga preciznim udarcem. Šćešnji je nedugo zatim morao u svlačionicu. Ne zato što je to hteo.

Salpingidis je u 69. minutu izbio sam pred poljskog golmana, koji je ga je oborio, a uz napravljeni jedanaesterac “naterao” je sudiju da mu pokaže i crveni karton. Umesto njega je ušao 25-godišnji čuvar mreže PSV-a iz Ajndhovena Przemislav Titon, a debi na EURO2012 obeležio je sjajnom intervencijom, odbranjenim penalom Jorgosu Karagunisu.

Meč je priveden kraju bez novih uzbuđenja, iako su Poljaci davali sve od sebe da sjajnu podršku sa tribina nagrade sa tri boda. Ipak, njih će morati da potraže u naredna dva nastupa, jer su hrabri Grci i pored promašenog jedanaesterca heroji ovog duela, vrativši se “iz mrtvih” i napravivši od već izgubljenog meča - sjajan uvod u prvenstvo Evrope.  BLIC