Narodna biblioteka u Trebinju je ovih dana obogatila svoje edukativne usluge i postala prvi ovlašteni ECDL testing centar na području Istočne Hercegovine.

ecdl

Od sada ova ustanova nudi usluge obuke i testiranja informatičke pismenosti u okviru vodećeg svjetskog sertifikacionog programa za sticanje kompjuterskih vještina.

ECDL kurs i sertifikat koji se izdaje po uspješnom završetku obuke su međunarodno priznati i podržani od strane Evropske Unije, UNESCO-a, Svjetske banke i 150 država širom svijeta, među kojima su i vlade Austrije, Njemačke, Švedske, Norveške, Italije, Australije, itd.

ECDL potvrđuje da je onaj ko uspješno završi obuku i dobije sertifikat potpuno kompetentan za korišćenje personalnog računara i opštih kompjuterskih aplikacija i da poznaje suštinske IT koncepte.

ECDL je test praktičnih vještina i sposobnosti i sastoji se od 7 različitih modula koji obuhvataju kompjutersku teoriju i praksu.

U saradnji sa Asocijacijom informatičara BiH, jedan bibliotekar informatičar Narodne biblioteke Trebinje je prošao adekvatnu obuku i dobio zvanje ECDL test lider, tako da je biblioteka osim tehničkih preduslova kojima raspolaže ispunila i kadrovski uslov za pokretanje ove djelatnosti.

Uvođenjem ove usluge biblioteka je omogućila i približila svim zainteresovanim stanovnicima Istočne Hercegovine uslugu koja se do sada mogla dobiti samo u većim gradovima Bosne i Hercegovine, naravno uz veće finansijske izdatke i odricanja zbog putne udaljenosti testing centra.