Inženjeri preduzeća „Zigma AD“ iz Nikšića, sa specijalnom mašinom za dubinsko bušenje, na području naselja Ivanica u opštini Ravno, pronašli su podzemnu vodu, koja bi trebalo da bude izvorište budućem sistemu vodosnabdijevanja ove mjesne zajednice.
Nakon dvije godine traganja za potencijalnim izvorištem i tri neuspjele bušotine ovim su se konačno stekli uslovi za rješavanje višedecenijskog problema vodosnabdijevanja najvećeg naselja opštine Ravno.

Ivanica dobija vodu

„Bušotina je izvedena do dubine od 408 metara, a na 375 metru bušenja ušli smo u kavernu sa vodom i prvi nalaz se pokazao kao dobar, dok će naredne aktivnosti na ispitivanju bunara preciznije to pokazati“, rekao je predsjednik odbora direktora Zavoda za ispitivanje građevinskog materijala i geotehnička istraživanja „Zigma AD“ iz Nikšića Staniša Bakrač.

On je novinarima rekao da je, zahvaljujući savremenoj i veoma efikasnoj opremi, posao završen za tridesetak radnih sati.

Načelnik opštine Ravno Andrija Šimunović rekao je da je u protekle dvije godine traganja za potencijalnim izvorištem vode i u tri neuspjele bušotine uloženo više od 300.000 KM, koje je obezbijedila opština uz pomoć resornih ministarstava Federacije i kantona.

On je dodao da je još rano govoriti o vrijednosti budućeg projekta vodosnabdijevanja Ivanice i dinamici radova nakon lociranja izvorišta.

„Najvažnije je da smo uspjeli da lociramo vodotok, čija je izdašnost prema mišljenju stručnih lica, dovoljna da zadovolji, pa čak značajno i premašuje potrebe“, dodao je Šimunović.

Prema njegovim riječima, nakon dodatnih ispitivanja, koja treba da potvrde mišljenje stručnjaka, slijedi izrada projektne dokumentacije a nakon toga i konktetni radovi.

Potpredsjednik Skupštine opštine Ravno Petar Sredanović istakao je da je ovo veliki dan za Ivanicu, jer će projektom vodosnabdijevanja značajno biti popravljen kvalitet života stanovnika ove mjesne zajednice.

Sredanović je izrazio uvjerenje da će opština, uz obećanu pomoć nadležnih ministarstava, prikupiti potrebna sredstva za izgradnju sistema vodosnabdijevanja, te očekuje da će već do narednog ljeta i turističke sezone domaćinstva na Ivanici dobiti vodovodne priključke.

Ivanica je do rata pripadala Trebinjskoj, a nakon rata federalnoj opštini Ravno. SRNA