Leotar u Trebinju u srujedu možda igra i najvažniju utakmicu u svojoj istoriji. Točili su se na Policama šampionski šampanjci, igrale evropska takmičenja, ali Leotar nikada nije bio u težoj situaciji, pa ova utakmica ima neprocijenjivu važnost. Nijedna generacija trebinjskih fudbalera u istoriji dugoj 87 godina nije ispala u niži rang takmičenja. A da bi to tako i ostalo, Leotar će na Policama morati da savlada osvajača duple krune u BiH i ove godine predominantnu ekipu Željezničara. Situacija nikada teža, a Leotaru gori pod nogama.

FK Leotar

Leotar je vezao tri poraza u nizu, a čini se da se fudbaleri još nisu oporavili od iznenađujućeg poraza u Trebinju od Zrinjskog. I u Sarajevu protiv Olimpika igrači Leotara su djelovali nemoćno. Ni tradicija neće biti na strani Leotara, koja kaže da Leotar nije pobijedio Željezničar od 25. oktobra 2008. godine, kada je bilo 2:1.

Doveli smo se u veoma nezgodnu situaciju, ali šta je tu je, kaže trener Leotara Sredojević. Izabrali smo teži put, ali sami smo krivci za tu situaciju. U padu smo forme, što se najbolje vidjelo na utakmici protiv Zrinjskog. I danas vraćam film sa te utakmice, ali neke stvari mi i dalje nisu jasne. Ipak, u potpunosti smo posvećeni utakmici sa Željezničarom i znamo šta nam je cilj, ali i jedini mogući izbor.

Popravnog više nema, imperativ pobjede je nikad veći. Kako pobijediti ekipu koja nije poražena od 3. kola, pitanje je svih pitanja.

Iako je Željezničar osvojio duplu krunu i igra u sjajnoj formi i niko nije bio dominantniji u ligi BiH od kad se igra kao oni ove sezone, sigurno neće doći u Trebinje da izgube. U pitanju je ozbiljan klub sa ogromnom armijom navijača. Moraćemo da odigramo možda i najbolju utakmicu u svojim karijerama, da budemo oštri u svakom duelu, da nema izgubljene lopte, pa i da se sve to ispuni, može da ne bude dovoljno. Ne treba da trošim riječi o kvalitetima jednog Zebe, Bešlije, Bekrića, Adilovića, o trenerskim sposobnostima Amara Osima... Veliki su u klub u svakom pogledu, ali mi baš protiv takvih ekipa moramo da pokažemo da smo veliki tim.

Na Policama se očekuju punu tribine.

Podrška sa tribina će nam biti neophodna. Mislim da su svi u Trebinju svjesni važnosti ove utakmice. Očekujem da stadion bude pun, igramo utakmicu važnu ne samo za klub, već za cijeli grad.

Uputstva trenera su tajna do pred samu utakmicu, ali Sredojević je jasan šta očekuje od svojih igrača i šta će im reći pred ovu utakmicu.

Znam da ovi momci nisu zaboravili da igraju fudbal, ali igramo u velikom grču. Moramo da se skoncentrišemo samo na teren, da prilikom svake akcije budemo maksimalno pažljivi, da ginemo za svaku loptu, za svaki centimetar terena. Igrači su svijesni u kako velikom klubu igraju i od njih očekujem da se bore za dres i za grb koji nose. Uz podršku sa tribina, uz jedinstvo svih u klubu, možemo mnogo.

Sredojević ne može da računa na povrijeđenog Semjona Miloševića, čija je povreda teža nego što se očekivalo, pa je za njega sezona još ranije bila završena. Povrijeđen je Aleksandar Stojanovski, a zbog kartona ne mogu igrati Pavle Sušić i Gavrilo Čorlija.

Koga nema bez njega se može i mora. Ne treba da napominjem koliko će nam nedostajajti kvaliteti Miloševića i Čorlije u odbrani, te Sušić i Stojanovski u ofanzivi. Međutim, siguran sam da će igači koji budu igrali biti dostojne zamjene.

Kapiten Zdravko Šaraba odigrao je mnoge važne utakmice, bio član šampionske generacije, ali tvrdi da mu je ovo jedna od najvažnijih utakmica u karijeri.

Kao kapiten ekipe osjećam posebnu obavezu da pobijedimo ovu utakmicu. Znam da će svaki igrač koji izađe na teren dati više od svojih mogućnosti, jer drugačije u srijedu ne može da bude. Svi znamo kako Željo igra ove godine, svako ko misli da će doći u Trebinje da „otaljaju“ grdno se vara. Ozbiljna su ekipa, vjerovatno žele da produže niz nepobijedivosti, ali ćemo nastojati da im na sve načine pomrsimo račune.

Leotaru je potreban gol, a sve oči će biti uprte u najboljeg strijelca Leotara Igora Aničića, koji je do sada postigao devet golova.

Moramo da pobijedimo kako znamo i umijemo. Doveli smo se u tešku situaciju i sada moramo da pobijedimo šampiona i osvajača Kupa BiH. U nekim varijantama i bod nam je dobar, ali ne smijemo o tome da razmišljamo. Pozivam publiku da dođe na stadion i da nam pomogne da ostvarimo pobjedu i izborimo opstanak.

OLOVKA I KALKULATOR
Svaka pobjeda protiv Željezničara, Leotar ostavlja u Premijer ligi bez obzira na rezultate ostalih konkurenata.

Remi Leotara protiv Željezničara uz pobjedu Slavije od dva gola i pobjedu GOŠK-a te poraz Rudar Prijedora na svom terenu od Zrinjskog donio bi po 31 bod Leotaru i Rudar Prijedoru. U tom slučaju u prednosti su Prijedorčani, koju su kao domaćini slavili 2:0, a u Trebinju poraženi 1:0.

Remi protiv Željezničara ostavlja Leotar u slučaju poraza Slavije od Slobode u Istočnom Sarajevu.

Remi Trebinjcima protiv Željezničara uz remi GOŠK-a u Mostaru protiv Veleža (naravno uz pobjedu Slavije protiv Slobode) ne bi išao u prilog jer bi u tom slučaju Leotar i GOŠK imali po 31 bod, ali tim iz Gabele je bolji u međusobnom skoru (pobijedio kao domaćin Leotara 2:1, a u Trebinju je bilo 0:0).

Remi Leotara sa Željezničarom ne bi odgovarao Trebinjcima u slučaju da GOŠK remizira u Mostaru sa Veležom i da Rudar Prijedor izgubi kući od Zrinjskog. Tada bi Leotar, Rudar Prijedor i GOŠK sakupili po 31 bod, a najlošiji skor po formiranoj mini-tabeli imao bi baš Leotar (Rudar Prijedor - GOŠK 3:0, GOŠK - Rudar Prijedor 3:0, Rudar Prijedor - Leotar 2:0, Leotar - Rudar Prijedor 1:0, GOŠK - Leotar 2:1, Leotar - GOŠK 0:0)

1. GOŠK 4 2 1 1 5:4 7
2. Rudar P 4 2 0 2 5:4 6
3. Leotar 4 1 1 2 2:4 4

Poraz od Željezničara ostavio bi Leotar u eliti u slučaju da Slavija izgubi od Slobode.

Poraz od Željezničara, a u slučaju da Slavija remizira sa Slobodom Trebinjcima bi išao u prilog ako GOŠK remizira ili pobijedi Veleža u Mostaru. Leotar i Slavija imali bi po 30 bodova, ali međusobni skor je u korist Leotara (pobijedio Slaviju u Istočnom Sarajevu 3:2 a na svom terenu 2:0)

Poraz Leotara od Željezničara uz remi Slavije protiv Slobode i poraz GOŠK u Mostaru od Veleža opet bi koristio Leotaru. Ta tri kluba bi imala po 30 bodova, što bi formiralo mini-tabelu po kojoj je najuspješniji baš Leotar.

(Slavija - Gošk 1:0, GOŠK - Slavija 1:2, Leotar - GOŠK 0:0, GOŠK - Leotar 2:1, Slavija - Leotar 2:3, Leotar - Slavija 2:0
1. Leotar 4 2 1 1 6:4 7
2. Slavija 4 2 0 2 5:6 6
3. GOŠK 4 1 1 2 3:4 4

(FK LEOTAR)