Predstavnici Islanda, Mađarske, Rumunije, Albanije,Kipra, Grčke,Danske, Rusije, Moldavije i Irske su se plasirali u finalne pesme Evrovizije. Prvo polufinale 57. takmičenja za "Pesmu Evrovizije", na kome su nastupili predstavnici 18 zemalja, održano je večeras u Kristalnoj dvorani Baku, u Azerbejdžanu.

Rambo Amadeus

Čast da otvori ovogodišnje takmičenje za najbolju pesmu Evrope pripala je crnogorskom predstavniku Antoniju Pušiću, poznatijem kao Rambo Amadeus, koji izveo kompoziciju "Euro Neuro". Iako je dobio veliki aplauz Rambo nije uspeo da se plasira u finale ovog prestižnog muzičkog takmičenja.
Najviše pažnje i ovog puta su privukle čuvene Babuške iz Rusije koje su imale zanimljivu koreografiju. Iako su u proseku stare oko 70 godina to im nije smetalo da podignu publiku na noge i izazovu burne ovacije.

Na prvoj polufinalnoj večeri nastupali su izvođači iz Islanda, Grčke, Letonije, Albanije, Rumunije, Švajcarske, Belgije, Finske, Izraela, San Marina, Kipra, Danske, Rusije, Mađarske, Austrije, Moldavije i Irske.

Deset finalista izabrala je publika i žiri iz zemalja učesnica prvog polufinala, kao i publika i žiri iz Azerbejdžana, Italije i Španije.

Predstavnik Srbije Željko Joksimović izvešće svoju kompoziciju "Nije ljubav stvar" u drugom polufinalu, 24. maja, kada nastupaju i predstavnici Makedonije, Holandije, Malte, Belorusije, Portugala, Ukrajine, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Švedske, Gruzije, Turske, Estonije, Slovačke, Norveške, Bosne i Hercegovine i Litvanije.

Pravo direktnog prolaska u finale, 26. maja, imaju predstavnici "Velike petorke" - Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Španija, Italija i predstavnik zemlje domaćina Evrosonga - Azerbejdžan.

Voditelji ovogodišnjeg takmičenja su Lejla Alijev i Nargiz Birk-Petersen, kao i Eldar Gasimov.   NOVOSTI