Novak Đoković je morao da ustupi još jedan presto ove sezone, ovog puta u Rimu gde je na turniru Masters serije poražen u finalu od Rafaela Nadala - 5:7, 4:6.

nadal i nole

Finale je zbog kiše bilo odloženo u nedelju, pa su rivali sa dodatnim danom odmora mogli da izađu na centralni teren kompleksa Foro Italika.

Odmor je očigledno više prijao Nadalu koji je od početka napao Novakov servis i propustio dve brejk lopte već u prvom gemu. Đoković se izvukao iz neugodne situacije, ali ne i sredinom prvog seta kada je Španac poveo sa 3:2 iskoristivši četvrtu brejk loptu.

Srpski teniser je imao spreman odgovor ne dozvolivši Rafi da potvrdi brejk. Iako je u većem delu susreta imao kontrolu nad poenima, brojne greške, pre svega iz bekhenda, omogućile su Nadalu da se održava u ključnim trenucima. Imao je Đoković i 30:15, i prednost od 5:4, ali onda je sudija pogrešio u trenutku kada je srpskom teniseru ostalo samo da potvrdi poen.

To je potpuno preseklo prvog tenisera sveta, a Španac rutinski čekao greške i sačekao ih u finišu prvog seta kada je novim brejkom poveo sa 6:5, a onda i potvrdio osvajanje prve deonice - 7:5.

Crna serija po Novaka nastavljena je i na startu drugog seta pošto je Nadal poveo sa 2:0, iako je Đoković imao čak četiri brejk lopte da izjednači rezultat. Nastavio je srpski teniser da "časti" rivala neshvatljivim greškama u ključnim trenucima, zbog čega je Novak klonuo duhom i još jednom ispustio servis za Rafinu konačnu pobedu i povratak na mesto gde se našao po šesti put u karijeri - 6:3. BLIC