Prvi ovogodišnji duel Novaka Đokovića i Rodžera Federera pripao je srpksom teniseru, koji se pobedom od 6:2, 7:6(4) plasirao u finale Masterasa u Rimu. Krunu u prestonici Italije braniće protiv Rafaela Nadala.

Novak Djokovic

Novak se izborio za svoje 46. finale u karijeri, a za odbranu krune u "večnom gradu" moraće da sruši i Rafu Nadala.

Protiv Federera je demonstrirao vrhunski tenis, onaj tenis koji ga je krasio prošle godine i odveo na vrh. Plesao je po rimskoj šljaci i ništa nije moglo da ga zaustavi u nameri da mu očita lekciju, pogotovo u prvom setu.

Iako su krenuli obazrivo, Nole je već u trećem gemu stekao brejk prednosti za 2:1. Federer je neobično mnogo grešio, nije ličio na sebe, što je samo ohrabrilo Novaka da krene u nove napade.

Probleme sa prvim servisom Švajcarac nije uspeo da reši, te je u sedmom gemu opet izgubio servis i otvorio prvom reketu sveta vrata prvog seta - 5:2. Takav poklon Đoković nije ispustio, iako je ekspresno stigao do 40:0, a onda propustio tri set lopte. Ipak, posle "đusa" i samo 35 minuta je rešio set u svoju korist rezultatom 6:2.

Kada Federer osvoji samo dva gema, jasno je kako je igrao njegov rival. Dominantno. U drugom setu je srpski teniser nastavio da uglavnom forsira bekhend stranu Švajcarca, što mu je donosilo rezultat i igralo se gem za gem sve do sedmog gema.

Nole je poveo 40:15 na servis rivala i posle duge razmene udaraca Federer je lopticu poslao u aut, a Novak poveo 4:3 i potom bez izgubljenog poena potvrdio brejk.

Greške na obe strane su obeležile 10. gem drugog seta, u kom je drugi teniser sveta uspeo prvo da "poništi" meč loptu rivala i da vrati brejk za 5:5. Ni jedan ni drugi nisu dozvolili novi gubitak servisa, pa se otišlo u taj-brejk.

Duga razmena udaraca u taj brejku pripala je Novaku na startu, pošto je Federer popustio i po ko zna koji put poslao lopticu u aut, a Nole stekao mini brejk.

Odličnim servisom udvostručio je prednost, a novu dugu razmenu opet je Rodžer rešio tako što je pogodio mrežu i omogućio Đokoviću da povede 3:0.

Uspeo je Federer da unese neizvesnost, ali ne i ozbiljnije da pripreti, te je Novak posle 100 minuta igre u polufinalu visoko podigao ruke i otišao na megdan Nadalu - 6:2, 7:6(4).  BLIC