Sinoć je u Trebinje petu godinu za redom, povodom Dana Muzeja i Evropske noći muzeja priređena manifestacija "Noć muzeja".

Noc Muzeja

Muzej Hercegovine je okviru programa ovogodišnje manifestacije, kojoj je cilj popularizacija kulture, posebno među mladima,  otvorio vrata za posjetitelje  svojih stalnih postavki.

Centralni program večeri bila je izložba fotografija pod nazivom „Svetska baština Srbije“, priređena u saradnji sa Zavodom za zaštitu spomenika Srbije.

Takvih spomenika kulture ima četiri – Stari Ras sa Sopoćanima, Studenica, spomenici na Kosovu i Metohiji i Gamzigrad-Romulijanum. Ova izložba obišla je mnoge zemlje, od Brazila do Moskve. Zahvaljujući bogatoj kulturnoj bašini, koja je svjetski značajna, Srbija je postala član Komiteta za svjetsku baštinu. Svjetsku baštinu na našim prostorima moramo sačuvati za naredne generacije i to je ono čime se mi bavimo“, rekla je Vera Pavlović Lončarski.

Noc Muzeja U muzičko scenskom programu nastupila je etno grupa „Zahumlje“ i pjevačka grupa „Nagorkinje“.

Obilježavanju Noći muzeja u Trebinju pridružila se i Akademija likovnih umjetnosti Trebinje, u čijoj je Galeriji priređena izložba pod nazivom „U društvu nagrađenih 2000-2011“. 

"Incijator ovog projekta je katedra za grafički dizajn Akademije likovnih umjetnosti Trebinje i kustos Muzeja Hercegovine. Oko organizacije izložbe pomogao nam je Slobodan Manojlović, profesor sa fakulteta primjerenih umjetnosti iz Beograda, istakao je Vladimir Kosić, prefesor ALU za portal TrebinjeLive i dodao " ova izložba je promocija našeg studijskog programa "grafički dizajn", i na taj način smo željeli da približimo mladima šta se ovdje istražuje, šta se  izučava, i da ih animiramo da se više bave dizajnom, jer  naše vrijeme je tako, da ga treba dizajnirati, dodaje Kosić.

profesor Vladimir Kosic

Ovom izložbom predstavili su se dobitnici prestižne nagrade na Majskoj izložbi ULUPUDS-a, kojima su se pridružili i autori sa trebinjske Akademije: Vladimir Kosić (Hamlet od Tribunije); Aleksandra Mikan (Meka Slagalica) i Igor Bošnjak (12 prozora)