Počeo TV duel Tadića i Nikolića

TREBINJELIVE 16. 05. 2012. - 18:37h

TV duel predsedničkih kandidata Borisa Tadića i Tomislava Nikolića počeo je u 20.11. Žrebom je odlučeno da prvi govori Nikolić, a Tadić će imati završnu reč.

Debata će imati osam zasebnih celina odnosno tema. Svaki kandidat ima po tri minuta za odgovor na tematsko pitanje i još minut za repliku. Planirano je da da ovo sučeljavanje traje 90 minuta.

Teme debate su redom:

vizija i budućnost Srbije
spoljna politika i odnosi u regionu
Kosovo i Metohija
ekonomija, investicije i rešavanje problema nezaposlenosti
razvoj institucija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije
odbrana i bezbednost
socijalna politika, obrazovanje i mladi
evropske integracije.

Prvi se obratio lider SNS-a koji je pozvao građane da izađu na izbore, da ne kažnjavaju sebe, da kazne Demokratsku stranku. „Prošli smo strašnu kampanuju u kojoj je DS potrošio desetine miliona evra u kojoj je cilj bio da se snizi moj rejting . Uz krađu, koju ne žele da istraže, a sami priznaju da ne mogu da pronađu više od 20 nestalih džakova. Pitaju me zbog čega sam, uprkos tome odlučio da idem u drugi krug. Kažem im da ne mogu da ostavim Srbiju – rekao je Nikolić.“ „Podsetiću Tadića da će on sklopiti vladu sa Čedomirom Jovanovićem koji se zalaže za nezavisnost Kosova i tvrdi da je RS genocidna tvorevina,“ rekao je lider SNS.

Na to je Tadić odgovorio da su ovakve reči neprimerene.“Gospodine Nikoliću, Vi dobro znate da sve što ste rekli nije istina. Imali ste prilike da to dokažete na sudu, ali niste. Mislim da to što radite nije dobro i da urušava sliku Srbije,“ rekao je Tadić i dodao da je ta slika za vreme dosta poboljšana u svetu poslednjih godina.

O spoljnoj politici Tadić je rekao da je ona ostavrila veliki uspeh i podsetio na približavanje EU, na sporazume koje je Srbija potpisala sa Kinom, jedini u regionu, Španijom, Turskom, Rusijom, ukjlučujući i sporazum o kreditiranju sa Rusijom. On je rekao da su strateški odnosi utemeljeni u ekonomiji. Podsetio je na predsedavanje OEBS-om dogodine, na organizaciju Samita nesvrstanih. On je rekao da vodi miroljubivu spoljnu politiku.

Nikolić je rekao da spoljna politika zavisi od ekonomske snage Srbije i da o tome Tadić izbegava da govori, jer priča „samo o svojim putovanjima“. „Ponekad naši prijatelji zastupaju bolje našu politiku nego mi,“ i zapitao s ekako će to Jeremić da predsedava Generalnom skupštinom kada neće biti ministar inostranih poslova.

Vuk Jeremić je kandidovan kao pojedinac, podsetio je Tadić, i Generalna skupština će odlučiti o tome koga će izabrati. On je rekoa da Nikolić ima kontradiktornu politiku.   B92

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
10.000+
dnevnih
posjeta
300.000+
mjesečnih
čitanja
750.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.300+
fejsbuk
sviđanja