Koncertom štićenika Centra za djecu sa posebnim potrebama, održanim danas u sali Muzičke škole Trebinje, završen je projekat LOD II (Projekat jačanja lokalne demokratije).
Projekat se provodi pod nazivom Zajedno možemo više – Živimo zajedno, otklonimo barijere, poštujmo dječija prava, a implementira ga Udruženje roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“ iz Trebinja u saradnji sa Centrom za socijalni rad i JU za odgoj djece „Naša radost“.

Koncert djece sa posebnim potrebama Današnji koncert, na kome je nastupilo šestoro djece sa posebnim potrebama, održan je u sklopu programa muzikoterapije.

„Današnji koncert je kruna projekta koji smo provodili u zadnjih pola godine. Ovaj program je jako značajan, jer ima dvojaki karakter. Prvo, ima terapijski pristup djeci sa posebnim potrebama, a drugo, on ima integracioni –inkluzivni pristup prema problemima djece sa poteškoćima u razvoju. Zadovoljstvo je što su se profesori Muzičke škole Trebinje pokazali, ne samo kao nastavnici već i kao pravi pedagozi, pa čak i kao roditelji prema ovoj djeci“,, ocijenio je Mijat Šarović, izvršni direktor Udruženja roditelja djece i omladine sa posebnim potrebama „Sunce nam je zajedničko“, dodajući da će se na polju muzikoterapije saradnja sa Muzičkom školom nastaviti i u narednom periodu.
Borka Stupar, direktorka Muzičke škole Trebinje ističe podršku ovom projektu u kome je učestvovalo dvoje profesora muzike iz ove ustanove.

Koncert djece sa posebnim potrebama

„Utisci profesora koji su učestvovali u ovom projektu su izvrsni. Djeca su se jako dobro uklopila i pokazala interesovanje za muziku, a plod toga je i ovaj interesantni koncert. Mi smo otvoreni za svaku saradnju i vjerujem da ćemo sa Centrom za djecu sa posebnim potrebama na polju muzikoterapije nastaviti sda sarađujemo, jer su neki naši profesori već obučeni za ovaj vid terapije“, rekla je nakon današnjeg koncerta direktorka Muzičke škole Trebinje. Milisav Sukonjica, profesor muzike, podsjeća da muzika ima univerzalni jezik koji svako razumije, te s toga i ima terapijsko dejstvo.

„Kao i svi mi, i djeca sa posebnim potrebama osjećaju pozitivnu energiju muzike. Bilo je lijepo raditi sa ovom djecom, a kako je njima moglo se vidjeti i tokom njihovog današnjeg nastupa. Kroz igru i pjesmu oni su naučili i neke druge stvari koje će im vrijediti u životu. Lično sam prezadovoljan i ponosan na sve njih“, rekao je Sukonjica, dodavši da će se saradnja sa djecom sa posebnim potrebama nastaviti i mimo ovog projekta, te da je uz njega, u projektu učestvovala i Dušica jaslar, takođe profesor Muzičke škole Trebinje.

Koncert djece sa posebnim potrebama Inače, Trebinje je jedna od 15 opština u BiH, učesnica u projektu, finansiranog od strane Evropske Unije, uz podršku Ministarstva pravde BiH i UNDP, a u saradnji sa lokalnim zajednicama. Ukupan fond namjenjen ovim projektima iznosio je 1,5 miliona evra, a iz ovih sredstava, uz sufinansiranje opštine Trebinje, u iznosu od 15 %, realizovana su četiri projekta. Opština Trebinje