U Administrativnu službu opštine Trebinje danas je primljeno 15 pripravnika sa viskom i višom stručnom spremom, čime je nastavljena implementacija projekta Vlade Republike Srpske "Prvi posao".

pripravnici

Ugovor sa pripravnicima potpisao je načelnik opštine Dobroslav Ćuk, koji je napomenuo da su prioritet pri zapošljavanju imala djeca poginulih boraca i da su svi koji su konkurisali dobili posao pripravnika u lokalnoj upravi ili u nekom od trebinjskih preduzeća.

"Pri odabiru za posao prioritet nam je bio da nijedno od djece poginulih boraca ne ostane nezaposleno i potrudili smo se da u skladu sa njihovim obrazovanjem pronađemo adekvatno mjesto kako bi odradili pripravnički staž", naglasio je Ćuk.

On je pripravnike upoznao sa načinom funkcionasanja lokalne administracije, podsjećajući ih da opština i ove kao i prethodnih godina želi da pomogne mladim i obrazovanim ljudima kako bi stekli prva radna iskustva, te dodao da dalje angažovanje, nakon godinu dana pripravničkog staža, zavisi od njih i pokazanih sposobnosti.

On je podsjetio da projekat "Prvi posao" zajednički realizuju Zavod za zapošljavanje koji snosi 60 odsto troškova, a 40 odsto lokalna zajednica, odnosno Administrativna služba koja će za pripravnike izdvojiti 87.300 KM.

Ćuk je istakao da će na području opštine Trebinje ove godine kroz projekat "Prvi posao" biti zaposleno stotinjak pripravnika.

Pripravnici su izrazili nadu da će tokom pripravničkog staža steći potrebna znanja i iskustvo koja će im pomoći u njihovom budućem angažovanju.

U Administrativnoj službi opštine Trebinje prošle godine je primljeno deset pripravnika, od kojih je samo jedan zadržan na ovim poslovima. SRNA