Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, danas je, na dan Svetog Vasilija Ostroškog (12. maj), uz sasluženje episkopa SPC Grigorija, Atanasija, Joanikija, Fotija i Maksima, služio Svetu Arhijerejsku Liturgiju u selu Mrkonjići, u ckrvi koja je podignuta na mjestu rodne kuće velikog srpskog svetitelja.

Patrijarh sluzio u Mrkonjicima

“Sveti Vasilije se udostojio velike milosti Božije i tu milost daje svima koji mu pristupaju sa verom, molitvom i ljubavi” rekao je patrijarh Irinej i dodao: "Gospod nam je dao velike svete ličnosti i svetinje kojima se ponosimo. Gospod nam zapovijeda ne samo da se međusobno poštujemo već smo pozvani da volimo i poštujemo i druge narode i da ljubimo neprijatelje svoje", istakao je srpski patrijarh.
On je pozvao srpaki narod da nikada ne zatvara put koji su mu ukazali sveci svojim primerom, životom i vjerom, jer je to, kako je rekao, put ka Bogu.
Umirovljeni episkop Atanasije je poručio da je Sveti Vasilije Ostroški i Tvrodški ambasador na zemlji svih svetih na nebu, koji je sa Hristom i u Hristu ljudima pokazao put ka Bogu.
Nakon Svete Alrhijereske Liturgije, kojoj su, između ostalih, prisustvovali i predsednik RS Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Jovo Turanjanin i savjetnik predsjednika Srbije Mlađen Đorđević, patrijarh Irinej uručio je proslavljenom srpskom filmskom režiseru Emiru Kusturici Orden Svetog Save prvog stepena, kojim ga je, na prijedlog Eparhije ZHiP, odlikovao Sinod SPC za veliki doprinos u očuvanju kulturnih vrednosti srpskog naroda i zadužbinarstvo.

Sluzba u Mrkonjicima

Ističući da je Orden Svetog Save najznačajnije priznanje u njegovom životu, Kusturica je rekao da čovjek koji se veže za Svetog Savu dolazi do apsolutne čistote duha, koja jedino može da spase ovaj svjet. "Ovo za mene znači najvišu stepenicu na koju može da se stane sa duhovnim uzvišenjem i osjećanjem", istakao je Kusturica nakon što mu je uručen orden i dodao da Sveti Sava donosi ideju plemenitosti i žrtvovanja.
Kusturica je napomenuo da se ovo priznanje ne može porediti ni sa jednim dosadašnjim, te da ima još veći značaj jer mu je dodijeljeno na svetom mjestu, mjestu rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, jednog od najvećih svetaca u srpskom narodu.
Predsjednik Dodik je, nakon Svete Arhijerejske Liturgije, izrazio zahvalnost Crkvi koja, kako je rekao, svih ovih godina radi na tome da se narod identifikuje sa svojom Crkvom i da na taj način pokaže srpski nacionalni identitet koji najbolje odražava vjera u mir, ljubav prema ljudima i život sa ljudima. "Širenje ljubavi je obaveza hrišćanska koju moramo svi da poštujemo i u nju da vjerujemo", istakao je Dodik, poručujući da se to na najbolji način vidi u Hercegovini, jer tu živi narod koji se snažno identifikuje sa Crkvom i nacijom.

Svatoj Arhijerejskoj Liturgiji u Mrkonjićima, u Popovom polju, uz predstavnike lokalnih vlasti istočnohercegovačkih opština, prisustvovalo je više hiljada vjernika iz Hercegovine i susjednih crnogorskih gradova, predstavnici istočnohercegovačkih opština, kao i brojni gosti iz Srbije, Crne Gore i drugih zemalja.
Patrijarh Irine danas će, nakon Mrkonjića, posjetiti Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, a sutra, poslednjeg dana njegove prve posjete Hercegovini i Eparhiji Zahumsko-Hercegovačkoj i Primorskoj, posjetiće Gacko, Nevesinje i Mostar.  Opština Trebinje/SRNA/TrebinjeLive