Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je u Mrkonjićima kod Trebinja uručio Orden Svetog Save Prvog reda proslavljenom srpskom režiseru Emiru Kusturici, za nesebičnu brigu i predstavljanje srpskog naroda i pravoslavlja u svijetu.

Trebinje - Patrijarh Irinej urucio Orden Kusturici

Ovo priznanje Kusturici je dodijelio Sinod Srpske pravoslavne crkve na prijedlog episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

Zahvaljujući na ovom priznanju, Kusturica je istakao da je Orden Svetog Save Prvog reda potvrda da je svoj život provodio radeći na zaštiti srpskog identiteta i na očuvanju srpske tradicije i kulture, te da ga ono obavezuje da ostane na tom putu.

Kusturica je rekao da bilo koji čovjek koji se veže za Svetog Savu dolazi do aposlutne čistote duha i onoga što jedino može da spasi ovaj svijet.

"Ovo za mene znači najvišu stepenicu na koju može da se stane sa duhovnim uzvišenjem i osjećanjem", istakao je Kusturica nakon što mu je uručen orden i dodao da Sveti Sava donosi ideju plemenitosti i žrtvovanja.

Kusturica je napomenuo da se ovo priznanje ne može porediti ni sa jednim dosadašnjim, te da ima još veći značaj jer mu je dodijeljeno na svetom mjestu, mjestu rođenja Svetog Vasilija Ostroškog, jednog od najvećih svetaca u srpskom narodu.

Proslavljeni srpski režiser najavio je da će njegov film o pravoslavlju, koji je snimljen u Hercegovini kao kratki film, biti snimljen i kao igrani film.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da je Orden Svetog Save Prvog reda u pravim rukama, da nije bilo boljeg mjesta za uručivanje, te da na ovako poseban dan, samo posebni ljudi kao što je Kusturica mogu dobiti takvo odlikovanje. SRNA  USKORO OPŠIRNIJE