Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici  danas slave praznik Svetog Vasilija Ostroškog, čije se mošti kao velika svetinja čuvaju u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

sveti vasilije ostroski

Sveti Vasilije Ostroški rođen je u selu Mrkonjići, u Popovom polju u Hercegovini, odakle je otišao u trebinjski manastir Uspenija Presvete Bogorodice gde se zamonašio i započeo život podvižnika. Kao episkop zahumsko-hercegovački i skenderijski živio je u manastiru Tvrdoš, služeći pravoslavnoj vjeri i ćuvajući svoje vjernike od turskih svireposti.

Kada su Turci razorili Tvrdoš, Vasilije se preselio u manastir Ostrog, gdje je nastavio podvižnički život i gdje se upokojio 1671. godine.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas, drugog dana posjete Hercegovini, služiće Svetu arhijerejsku liturgiju u Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog.

Svetoj arhijerejskoj liturgiji, koja će biti služena u 9.00 časova, prisustvovaće predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Patrijarh srpski odlikovaće u Mrkonjićima proslavljenog reditelja Emira Kusturicu Ordenom Svetog Save prvog stepena za nesebičnu brigu i predstavljanje srpskog naroda i pravoslavlja u svijetu, potvrđeno je Srni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.  SRNA