Njegovu svetost patrijarha srpskog Irineja večeras će u Trebinju dočekati najviši zvaničnici Srpske pravoslavne crkve /SPC/ i Republike Srpske, a očekuje se i prisustvo više hiljada građana ove i susjednih hercegovačkih opština, potvrđeno je Srni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

patrijarh

U Eparhiji kažu da je sve spremno za današnju svečanost na gradskom trgu i da se raduju posjeti Njegove svetosti patrijarha Irineja.

Dolazak su potvrdili predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Jovo Turanjanin, savjetnik predsjednika Srbije Mlađen Đorđević, proslavljeni režiser Emir Kusturica, te episkopi dalmatinski Fotije i zapadno-američki Maksim i drugi brojni gosti.

U Centru javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje Srni je potvrđeno da su preduzete sve potrebne mjere i radnje s ciljem bezbjedne i nesmetane posjete Njegove svetosti.

Iz Centra su obavijestili da će zbog dočeka patrijarha večeras u centru grada, kao i sutra prema Mrkonjićima, rodnom selu Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, gdje će biti služena Sveta arhijerejska liturgija, biti izmijenjen režim saobraćaja, te pozvali građane da poštuju smjernice koje će im davati policijski službenici.

Doček patrijarha Irineja najavljen je za 17.00 časova na gradskom trgu u Trebinju, nakon čega će litija proći ulicama grada do Sabornog hrama gdje će se Njegova svetost nakon kratkog molebana obratiti okupljenim vjernicima.

Drugog dana posjete, na dan Svetog Vasilija Ostroškog, u subotu 12. maja, patrijarh Irinej posjetiće Mrkonjiće, rodno selo Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, gdje će u 9.00 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

Istog dana u 18.00 časova patrijarh će obići Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

U nedjelju, 13. maja, Njegova svetost će u 9.00 časova osveštati manastir Svetog Save u mjestu Golija na granici sa Crnom Gorom, nakon čega će posjetiti Gacko, a zatim Nevesinje, pa Mostar.

Doček patrijarha na trgu u Gacku zakazan je za 15.30 časova, na trgu u Nevesinju za 16.30 časova. Doček u Mostaru biće organizovan kod Stare pravoslavne crkve u Bjelušinama u 18.30 časova, nakon čega će patrijarh Irinej obići gradilište Saborne crkve, koja je do temelja porušena 1992. godine.

Ovo je prva posjeta patrijarha Irineja Hercegovini i Federaciji BiH od stupanja na Tron Svetog Save, a peta Republici Srpskoj.  SRNA