Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas stiže u prvu posjetu Hercgovini od stupanja na tron Svetog Save.

Patrijarh Irinej u Trebinju

Doček patrijarha Irineja najavljen je za 17.00 časova na gradskom trgu u Trebinju, nakon čega će Njegova svetost posjetiti Saborni hram u ovom gradu gdje će se nakon kratkog molebana obratiti okuljenim vjernicima.

U Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj Srni je rečeno da će dočeku patrijarha Irineja u Trebinju prisustvovati i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Drugog dana posjete, na dan Svetog Vasilija Ostroškog, u subotu 12. maja, patrijarh Irinej posjetiće Mrkonjiće, rodno selo Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, gdje će u 9.00 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

Istog dana u 18.00 časova patrijarh će obići Saborni hram Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću.

U nedjelju, 13. maja, Njegova svetost će u 9.00 časova osveštati manastir Svetog Save u mjestu Golija na granici sa Crnom Gorom, nakon čega će posjetiti Gacko, a zatim Nevesinje, pa Mostar.

Doček patrijarha na trgu u Gackom zakazan je za 15.30 časova, na trgu u Nevesinju za 16.30 časova. Doček u Mostaru biće organizovan kod Stare pravoslavne crkve u Bjelušinama u 18.30 časova, nakon čega će patrijarh Irinej obići gradilište Saborne crkve, koja je do temelja porušena 1992. godine.

Ovo je prva posjeta patrijarha Irineja Hercegovini i Federaciji BiH od stupanja na tron Svetog Save, a peta Republici Srpskoj. SRNA