Njegova svetost patrijarh srpski Irinej stigao je danas u Trebinje, gdje su ga dočekali najviši zvaničnici Srpske pravoslavne crkve i Republike Srpske, kao i više hiljada vjernika iz istočnohercegovačkih opština i susjednih crnogorskih gradova.

Patrijarh Irinej u Trebinju

Svečanom dočeku patrijarha Irineja na Gradskom trgu prisustovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, direktor Sekretarijata za vjere Republike Srpske Jovo Turanjanin, savjetnik predsjednika Srbije Mlađen Đorđević, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, srpski režiser Emir Kusturica, te episkopi zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i Atanasije, dalmatinski Fotije i zapadno-američki Maksim i drugi brojni gosti.

Nakon dočeka patrijarha Irineja, svečana litija krenula je ulicama grada do Sabornog hrama gdje se Njegova svetost nakon kratkog molebana obratila okupljenim vjernicima.

Patrijarh srpski, koji je doputovao u trodnevnu posjetu Hercegovini, sutra na dan Svetog Vasilija Ostroškog, posjetiće Mrkonjiće, rodno selo Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, gdje će u 9.00 časova služiti Svetu arhijerejsku liturgiju.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej poručio je danas vjernom narodu Hercegovine da bude ponosan i radostan što pripada crkvi svojoj kojoj je ostao vjeran i danas i u strašnim trenucima svoje istorije.

Patrijarh Irinej u Trebinju

"Zato verujem da ovaj narod neće nikada propasti jer je njegovu zemlju oblila krv svetih mučenika", rekao je patrijarh Irinej nakon molebana u Sabornom hramu u Trebinju, te dodao da je srpski narod naučio da se prepušta mudrim ljudima da ga vode pravim putem.

Patrijarh srpski je naglasio da su Srbi na putu bogočovjeka Hrista, te da se drže tog puta i svijetlih primjera vjere i odanosti Bogu, svojoj crkvi i svom narodu.

"Neka je blagoslovljena ova sveta zemlja, ovaj narod Božiji, svetosavski i svetovasilijevski, neka su blagoslovljene i vaše vođe koje vas, Bogu hvala, vode sigurnim i Božijim putem", poručio je patrijarh srpski Irinej.

Podsjećajući da je drugi put u Hercegovini, patrijarh Irinej je istakao da je veliki Božiji dar biti među Hercegovcima, u ovakvim prilikama, sa narodom Božijim koji se okuplja oko svojih hramova na svoja vjekovna zborišta i sabirališta.

"Nekada smo se, nažalost, delili kao mi i oni, a sada smo zajedno, Gospod i mi s njim. I zato će ovaj narod živeti, zato će ovaj narod prebroditi sve nevolje i prepreke i nastaviti Božijim putem, putem Svetog Save koji je nekada hodao ovom svetom zemljom i putem najvećeg čudotvorca Svetog Vasilija, koga je iznedrila srpska majka na ovom svetom prostoru i ovoj svetoj zemlji", rekao je patrijarh Irinej.

Ističući da se raduje što je u svetoj zemlji Hercegovini, patrijarh Irinej je podsjetio da je dolazeći kao vojnik prva naredba bila da se u crkvu ne smije ići. "Danas je, Bogu hvala, drugo vreme, danas ovako dočekan sa ljubavlju i srcem ovog naroda znam da nema većeg dara i blagoslova Božijeg", rekao je patrijarh Irinej.

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije istakao je, obraćajući se u Sabornom hramu u Trebinju Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, da je patrijarh Irinej došao kao svoj među svoje, kao duhovni otac i molitvenik za ovaj narod i kraj, a i istovremeno i kao sin ovog kraja i naroda.

"Zemlja kojom danas hodite je zemlja Hrista kome služite, svetih apostola, Svetog Save i Svetog Vasilija", rekao je vladika Grigorije.

I kao što je nekada davno, istakao je vladika Grigorije, izrekao stradalni kralj Akleksandar Karađorđević Trebinje je kroz istoriju uvijek rađalo heroje, mučenike i pjesnike.

"Njegove riječi i sada stoje iznad vrata Sabornog hrama podsjećajući nas na blagodat Gospodnju koja se vijekovima izliva na svetosavsku i svetovasilijevsku Hercegovinu, ali i na odgovornost, budnost i pažnju na koje nas pozivaju i obavezuju svetitelji i mučenici, heroji i pjesnici koje nam je vječni otac naš nebeski darovao", naglasio je vladika Grigorije.

Poželivši doborodošlicu Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Irineju, vladika Grigorije je poručio patrijarhu Irineju da blagosilja srpski narod i ovaj kraj.

"Predstojte nam u svim molitvama i službama i primite od nas smirenu zahvalnost i ljubav", rekao je vladika Grigorije.