Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik jedini je završio fakultet političkih nauka od zvaničnika u BiH kojima je politika profesionalno opredjeljenje, piše danas "Euro Blic".

Milorad Dodik

Politički analitičar Enes Osmančevićkaže da se iz Dodikovog nastupa jasno vidi da on jeste iz politikološkog miljea.

Dodik i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda su rijetki koji su o formalnom politikološkom obrazovanju vodili računa i kada su formirali savjetničke timove. Tako je Dodik za savjetnika angažovao dekana banjalučkog Fakulteta političkih nauka Nenada Kecmanovića, a Bevanda je savjetničko mjesto povjerio politikologu Slavku Marinu, navodi list.
Osmančević konstatuje da fakultet od potencijalnog kandidata ne pravi političara, ali da se nedostatak formalnog obrazovanja funkcionera i njihovih savjetnika u BiH itekako osjeti.

"Naši funkcioneri često pobrkaju čak i nadležnosti vlasti, pa budemo svjedoci žustrih medijskih rasprava koje su najčešće apsolutno neutemeljene. Da je više politički školovanih na važnim mjestima, bilo bi i više političkog razumijevanja i bilo bi nam bolje", kaže Osmančević.
On podsjeća da ima odličnih političara i među onima bez formalnog obrazovanja.

"Ako bismo sudili po formalnom obrazovanju republičkih i državnih funkcionera, Republika Srpska i BiH bi trebalo da budu ekonomsko čudo, s obzirom na to da je među njima najviše ekonomista", dodaje Osmančević. SRNA/TrebinjeLive