Geologija terena i vremenske prilike osnovni su preduslovi da do kraja godine budu završeni radovi na projektu trajnog rješenja klizišta Čemerno, a ukoliko budu potrebna dodatna sredstva Vlada Republike Srpske će ih obezbijediti, rekao je danas predsjednik Narodne skupštine Srpske Igor Radojičić nakon obilaska radova na toj trasi.

Gacko - gradiliste Cemerno

"Teško je sada prognozirati da li će radovi biti završeni do septembra, kada je i planirano, jer je riječ o kompleksnom terenu", istakao je Radojičić napominjući da je ovo projekat od vitalnog interesa za Hercegovinu i cijelu Srpsku, čijim će završetkom biti znatno skraćena putna komunikacija Srbije i istočnog dijela Republike Srpske sa crnogorskim primorjem.

Govoreći o mogućem probijanju finansijske konstrukcije, Radojičić je istakao da je za sada teško govoriti da li će obezbijeđenih 72 miliona KM biti dovoljno za cjelokupan projekat, ali da će se, svakako, iznaći dodatna sredstva.

Rukovodilac gradilišta Konstantin Tošović rekao je da je do sada ukupno završeno oko 70 odsto projekta, te podsjetio da je asfaltiran prilazni put do velikog tunela, a da su u toku unutrašnji radovi u tom i u malom tunelu.

On je dodao da će najveći posao predstavljati radovi na trasi od velikog do malog tunela, gdje geološki radovi još nisu završeni. Tošović je dodao da slijede radovi i na dva mosta i dijelu trase od malog tunela do vijadukta.

Gacko - Radojicic i Tosovic na gradilistu Cemerno

Radovi za koje je Vlada Srpske izdvojila 72 miliona KM počeli su aprilu 2009. godine, a projektom je predviđena izgradnja dva tunela, dva mosta i vijadukt.

Najduži saobraćajni tunel u BiH preko planinskog prevoja Čemerno, dužine 2.109 metara, probijen je krajem oktobra prošle godine.

U toku radova na projektu, zbog nepovoljne geologije terena, premiještana su čitava brda, napravljeni kosi potporni zidovi, a na pojedinim mjestima pravljeni su zasjeci i kosine do pet metara više nego što je predviđeno, kako se ne bi obrušio materijal a da bi se trasa osigurala.

Završetkom novog puta, ukupne dužine oko devet kilometara, putna komunikacija preko Čemerna biće skraćena više kilometara, a predstavljaće najkraću saobraćajnu vezu istočnog dijela Srpske i Srbije sa crnogorskim primorjem.

U vrijeme trajanja radova na novoj trasi puta, kao i zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj preko Čemernog odvijaće se privremenom obilaznicom. SRNA