Težak položaj radnika u Hercegovinu

TREBINJELIVE 08. 05. 2012. - 8:50h

U istočnoj Hercegovini privrede je sve manje, pa tamošnji radnici imaju razloga da svakodnevno ističu svoju obespravljenost i težak položaj. Sve ih je više bez osnovnih, elementarnih uslova za život, tvrdi čelni čovek Saveza sindikata RS u toj regiji Dragan Simović.

iat

– Od velikih preduzeća ostala je još samo Industrija alata u Trebinju sa 800 zaposlenih. Druga preduzeća apsolutno ništa ne rade. Uništena su i više ne postoje. Verovatno će zadesiti velike probleme i ljudi koji primaju plate iz budžeta RS i opština, kao i javnih fondova – kategoričan je Simović.

Po njemu, poseban problem je u maloj ugostiteljsko-trgovačkoj privredi u kojoj, pored svetlih primera, ima i onih gde se ”radnici tretiraju poput robova”. I iz Industrije alata, najvećeg prerađivačkog preduzeća u Trebinju, svojevremeno su tražili pomoć države.

Posle prevazilaženja krize metalskog sektora i stabilizacije proizvodnje, pojavila se nova kriza, ona u odnosu između njenog većinskog vlasnika i Vlade RS, a po pitanju preuzetih i ispunjenih obaveza iz ugovora o privatizaciji.

Dogovor i aneks na postojeći ugovor doneli su i dosta razloga za optimizam trebinjskih alatničara. U međuvremenu, novu neizvesnost, kako tvrdi Boško Pikula, prvi čovek jednog od dva sindikata u IAT, donelo je ”otezanje Vlade da ispuni svoj deo preuzetih obaveza”.

– Sa strane većinskog vlasnika ispoštovana je većina zaključaka, međutim, Vlada nije ispoštovala svoje obaveze. Pre svega, nije nam dodelima obećani kredit od pet miliona maraka, što je trebalo da stigne do 30. marta – dodaje Pikula.

– Nije nam ni povezan radni staž, a opterećuju nas i male plate, nedostaju nam obrtna sredstva za obezbeđivanje repromaterijala.

U poslednje vreme najviše prašine se diglo oko trebinjskog ”Agrokopa”. Kako bi skrenula pažnju na događaje u tom najvećem vinogorju u Srpskoj, grupa radnika nedavno je postavila veliki krst ispred njegove upravne zgrade i ispisala više grafita. Neki od njih su počeli da primaju i saučešće ”ožalošćeni što će kriminalna i pogrešna privatizacija, kroz stečaj, po svemu sudeći još jedno trebinjsko preduzeće – sahraniti”.

– Mnogi u gradu znaju šta se ovde radi, ali sa tim su se, izgleda, pomirili. Gde ćemo raditi kad se ugase sve firme u Trebinju – upitao se Goran Fržović, predsednik sindikata ”Agrokopa”, čiji zaposleni nastoje da spreče uvođenje stečaja, pružajući šansu investitorima iz Švajcarske.

– Bilo je propusta u radu menadžmenta, ali ne i milionskih pronevera – kaže Dušan Kozić, manjinski akcionar.

Na licu mesta smo se uverili da ”Agrokop” još nije ugašen. Postoji nada da se sačuva od potpunog kraha. R.G/Večernje Novosti

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja