Američka svemirska agencija NASA je pomoću spektroradiometra na satelitima "Tera" i "Akva" izmjerila najveću toplotu koja se emituje sa Zemljine površine i to tik iznad površine, gdje su temperature najviše. Prema rezultatima NASA, to je pustinja Lut u Iranu, sa izmjerenih 70,7 stepeni Celzijusa.

Pustinja Lut je sa izmjerenih 70,7 stepeni najtoplije mjesto na Zemlji

Istraživanje je rađeno tokom 2004, 2005, 2006, 2007. i 2009. godine, a upravo je pustinja Lut najčešće bila rekorder, kao najtoplije mjesto na Zemlji. Temperatura od 70,7 stepeni, koja je izmjerena 2005. godine, viša je za 12 stepeni od dotadašnjeg svjetskog rekorda, izmjerenog u Libiji.

U dva navrata kada pustinja Lut nije bila najtoplije mjesto na Zemlji, to su bili dolina Kvinslend u Australiji 2003. godine, sa 69,3 stepena Celzijusa, i basen Turpan u pustinji Taklimakan u Kini, 2008. godine, sa 66,8 izmjernih stepeni.

Ipak, temperature koje bilježe sateliti NASA razlikuju se od onih koje možemo da čujemo u vremenskoj prognozi, budući da postoje velike oscilacije u temperaturi koja se zabilježi na samoj površini zemlje i samo nekoliko metara iznad.

Naučnici su temperaturu na samoj površini zemlje prvi put izmjerili 1915. godine u Tusonu u Arizoni (SAD), kada je izmjerena temperatura od 71,5 stepen, dok je samo metar iznad iznosila 42,5.

Satelitima do nepristupačnih terena

Oba uređaja NASA u stanju su da skeniraju kompletnu površinu Zemlje tokom 24 sata, čime su prvi put popunjene praznine u mjerenju temperature u različitim djelovima svijeta, gdje zbog nepristupačnosti terena dosad jednostavno nije bilo mjerenja.

Prva mjerenja su počela još u julu 1913. godine, kada je u Dolini smrti u Kaliforniji zabilježeno 56,7 stepeni Celzijusa, što je odmah upisano kao najviša temperatura na Zemlji. Međutim, samo devet godina kasnije rekord je oboren u meteorološkoj stanici u El Aziziju u Libiji, gdje je zabilježana temperatura od 58 stepeni.

"Najvrelije pustinje na Zemlji, kao što su Sahara, Gobi, Sonoran, depresija Dalol u Etiopiji i Lut, su klimatski oštre i toliko udaljene da je teško vršiti rutinska mjerenja i održavati meteorološke stanice", kaže Dejvid Midreksler sa Univerziteta u Montani.

Svjetska meterološka organizacija ima približno 11.119 stanica širom svijeta preko kojih prikuplja temperature sa Zemljine površine. Kada se to uporedi sa 144,68 miliona kvadratnih kilometara površine Zemlje, to znači da imamo po jednu stanicu na svakih 13.012 kvadratnih kilometara.

Zbog toga su sateliti NASA priskočili u pomoć i pružili dosad najpotpuniji i najpecizniji uvid gdje se zaista nalazi najtoplije mjesto na Zemlji.

(Vijesti)