Udarac u glavu ga učinio genijalcem

TREBINJELIVE 03. 05. 2012. - 12:14h

Kada su Džejsona Pedžeta prije deset godina napali razbojnici, on je pomislio da će umrijeti. Međutim, ne samo da je preživio napad, nego je zahvaljujućo njemu stekao i neobičnu vještinu, prenio je B92.

Naime, ovaj 41-godišnjak tvrdi da je prije povrede bio potpuno druga osoba, a danas u svemu što vidi prepoznaje matematičke formule koje pretvara u složene dijagrame koje crta rukom.

Džejson Pedžet

On je navodno i jedina osoba koja posjeduje tu zanimljivu vještinu, a Pedžet tvrdi da je za sve zaslužna povreda glave koju je pretrpeo. On kaže da jr prije deset godina bio zainteresovan isključivo za treniranje i provode.

Ipak, čovjek kog danas porede s briljantnim Džonom Nešom, odustao je od studiranja, radi kao prodavac namještaja, a naučnici i dalje pokušavaju da shvate kako je do toga došlo.

Pedžet, inače, nema predznanje iz matematike, a prije napada nije znao ni da crta. Danas je međutim opterećen ovim kompleksnim dijagramima koji se nazivaju fraktali.

„Kao da imam hiljade malih fotografija koje nakon što ih pravilno rasporedim, čine istu tu fotografiju, samo veću“, objasnio je novinarima fraktale.

Da bi bolje razumjeli kako njegov mozak funkcioniše, finski neurolog i profesorka filozofije Berit Brogard i njen tim, podvrgli su Pedžeta seriji testova, a nalazi su pokazali da su oštećenja jednog dijela podstakla druge djelove mozga da rade intenzivnije.

„Većina ljudi te djelove mozga ne koristi“, objasnila je profesorka Brogard. Pedžet ima namjeru da napusti prodavnicu namještaja i svoju novostečenu vještinu preseli u učionicu.

Kada su ga upitali smatra li da je njegov talenat teret ili dar, rekao je: „Ponekad bih volio da sve to mogu da isključim, ali ne mogu. Međutim, ima više pozitivnih strana i nikada ga se ne bih odrekao“

(Vijesti)

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja