Otvorena konferencija „Poboljšanje zakona koji štiti žrtve nasilja u porodici u Republici Srpskoj

TREBINJELIVE 03. 05. 2012. - 17:07h

Američki ambasador u BiH Patrik Mun otvorio je danas u Trebinju dvodnevnu konferenciju „Poboljšanje zakona koji štiti žrtve nasilja u porodici u Republici Srpskoj“ i tom prilikom poručio da će američka Ambasada lobirati kod političara u BiH kako bi se donijeli što bolji zakoni u ovoj oblasti.

Trebinje - Mun otvorio konferenciju

„Nadamo se da će vlasti više pažnje posvetiti rješavanju ovog problema, kao i da će se žrtve nasilja više angažovati u zaštiti svojih prava“, istakao je Mun.

Konferenciju organizuje nevladina organizacija Ženski centar iz Trebinja, a finansijski podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Na konferenciji je poručeno da žrtvama porodičnog nasilja trebaju sigurne kuće, a ne prihvatilišta, da se starateljstvo ne može vratiti u slučaju seksualnog zlostavljanja djece i da se nasilje u porodici treba tretirati kao krivično djelo.

Direktorka Ženskog centra Ljiljana Čičković istakla je da žrtve nasilja u porodici imalu vrlo malu pomoć od lokalnih zajednica u kojima žive, što im otežava da se samostalno uključe u životne tokove, te da je briga i cjelokupnog društva na veoma niskom nivou.

Ona je navela da tome u prilog govori i neprisutvovanje današnjoj konferenciji predstavnika Ministarstva porodice, omladine i sporta, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, te Ministarstva pravde, iako su bili pozvani.

Kao pozitivan primjer brige za ovu populaciju Čičkovićeva je navela opštinu Berkoviće, koja će u svoj budžet uvrstiti bespovratnu pomoć za žrtve porodičnog nasilja.

Tridesetosmogodišnja Milena Ambulija iz Trebinja, koja je dvanaest godina trpila psihička i fizička malteretiranja od muža, kaže da je policija uredno radila svoj posao, ali da su zakazali Tužilaštvo i sudovi.

Trebinje - Milena Ambulija

„Uvijek su govorili da nema dokaza za lišavanje slobode muža, a ja sam bila sva u modricama“, kaže Ambulija i dodaje da nakon razvoda živi sa petoro djece od dječijeg dodatka. SRNA

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Povezane vijesti
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja