Patrijarh Srpski gospodin Irenej, posjetiće Hercegovinu 11. i 12. maja. Patrijarh će tokom svog dvodnevnog boravka u Trebinju  posjetiti Saborni hram i Eparhijski dom u Trebinju, te rodnu kuću Sv. Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog Čudotvorca u Mrkonjićima.

Patrijarh Irinej u posjeti Trebinju

Program posjete:

Trebinje 11.  maj

- 17 časova Doček Patrijarha na Gradskom trgu

- posjeta Saboronm hramu i Eparhijskom domu

Mrkonjići 12. maj

- 9 časova Sveta Arhijerejska Liturgija

Ovo je prva posjeta patrijarha Irineja Hercegovini od kada je preuzeo tron Svetog Save, a peta posjeta Republici Srpskoj. Njegova svetost do sada je boravio u Foči, Bijeljini, Modriči i Banjaluci.

U Mrkonjićima, selu na pola puta između Trebinja i Ljubinja, 1610. godine rodio se sveti otac Vasilije Ostroški. Svakog 12. maja u rodnom selu svetitelja okupi se na hiljade posjetilaca iz Trebinja i regiona na tradicionalnom narodnom saborovanju.

U selu Mrkonjići 12. maja 1998. godine osveštan je hram posvećen Svetom Vasiliju, koji je podignut na temeljima rodne kuće ovog velikog Božijeg ugodnika.

Mošti Svetog Vasilija Ostroškog kao velika svetinja čuvaju se u manastiru Ostrog, u Crnoj Gori, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

Ostrošku isposnicu sa čudotvornim moštima, u kojoj je za života boravio Sveti Vasilije, posjećuju i hrišćani i muslimani, verujući u njihovu moć iscjeljenja.