Zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade RS, Opštine Višegrad, preduzeća "Hidroelektrane na Drini" i učešću poznatog filmskog reditelja za nepunu godinu dana u kompleksu Andrićgrada, koji se gradi na ušću Rzava u Drinu, urađeno je zaista mnogo i sve upućuje na to da će veliki posao biti završen u utvrđenim rokovima.

Andric grad

Ovih dana u kompleksu Andrićgrada vri kao u košnici.

Radnicima lokalnih građevinskih firmi, koji su angažovani na uređenju postojećih i podizanju novih sadržaja, pridružili su se iskusni klesari i zidari iz Hercegovine koji kamenom oblažu fasade na objektima u glavnoj ulici-Stradunu.

Prošle jeseni kamen za Andrićgrad obezbijeđen je na više lokaliteta u Hercegovini i sada je počelo njegovo ugrađivanje na objektima u kojima je završeno postavljanje izolacije i armaturnih mreža, tako da kompleks već dobija planirani izgled.

Kusturica je nedavno najavio da bi do avgusta trebalo sve kuće da budu obložene hercegovačkim kamenom.

Radi se o preciznim poslovima, čemu je prethodilo rezanje kamena, te klesanje i fina obrada na licu mjesta, za šta su angažovani najiskusniji majstori.

U kompleksu Andrićgrada uveliko se naziru objekti u glavnoj ulici-Stradunu, čiji će početak oslikavati turski pa austrougarski period, sve do trga na kojem će biti gradska kuća. Nazire se i Andrićev institut, koji se gradi po ugledu na Gete institut u Njemačkoj, tu su i trgovine s pijacom iza gradske kuće, zatim hotel, multipleks bioskop s tri bioskopske dvorane, te Akademija lijepih umjetnosti koja će nositi ime jedinog srpskog nobelovca. Planiran je i centar slavističkih studija, te replika manastira Dečani.

Kusturica je nedavno pojasnio kako je odlučio da podigne grad sa svim simbolima koji oslikavaju periode kroz koje je Višegrad prošao, tako da će to biti grad izvučen iz Andrićevog romana.


Završetak Andrićgrada do 2014. godine

Emir Kusturica, ranije ove godine, najavio je da će Andrićgrad, koji je udaljen nekoliko stotina metara od čuvenog mosta iz romana Ive Andrića "Na Drini ćuprija", biti gotov do 2014. godine i da će ga u zgradi pozorišta, koje se takođe uveliko gradi, otvoriti opera "Na Drini ćuprija". Opera se priprema u saradnji s Operom Šatle iz Pariza, a u kombinaciji je i Opera Feniće iz Venecije.

Buduće pozorište u Andrićgradu, koje će moći primiti 350 posjetilaca, jedino je profesionalno pozorište od Višegrada do Sarajeva.


Betoniranje i mimo smjene

Poslovi na iskopu temelja novih objekata i njihovom betoniranju teku u kontinuitetu. Višegradsko preduzeće "Demi" neprekidno šalje specijalna vozila s betonom, tako da ti poslovi, koji se ne smiju prekidati, često puta produže duboko u noć. Svi žele da ispoštuju neuobičajeni tempo na gradnji ovog kompleksa, kojeg je Vlada RS proglasila projektom od posebnog interesa. FOKUS