U Republici Srpskoj ima mnogo potencijalnih brendiranih proizvoda, ali nema nijedan zvanični brend zbog čega je Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske predvidjelo izradu strategije o brendiranju kako bi se stvorili preduslovi da u budućem periodu ovo područje ima takav proizvod, izjavila je danas u Trebinju ministar trgovine i turizma Srpske Gorana Zlatković.

brend

Zlatkovićeva je na konferenciji "Marketing u trgovini, brendiranje proizvoda i usluga" kao potencijalne brendove sa područja Hercegovine navela pasulj "poljak", sir "trapist" i vina, te istakla da je cilj ovih konferencija da se sagleda situacija kako i na koji način da neki proizvod što brže postane brend ne samo u Srpskoj već i u širem regionu.

Ističući da bi brendiranje proizvoda za proizvođače, između ostalog, značilo veću prolaznost na tržištu, Zlatkovićeva je napomenula da bi se uporedo morali i potrošači edukovati kako bi mogli na tržištu da prepoznaju taj brend.

Poznati proizvođač vina i vlasnik vinarije "Podrumi Vukoje" Obren Vukoje kaže da su podneblje, nauka i novac neophodni da bi neki proizvod postao brend.

Vukoje napominje da "Podrumi Vukoje" već treću deceniju rade na razvoju i promociji svojih proizvoda, ističući da je put do uspjeha bio postepen i temeljit.

Četvrtoj konferenciji "Marketing u trgovini, brendiranje proizvoda i usluga" prisustvovali su predstavnici opštine Trebinje, Turističke organizacije i privrednici sa područja trebinjske opštine. SRNA