Srednja Tehnička škola iz Trebinja za projekat "Automatizovani parking" i softver za brži i jednostavniji ulazak u bazu podataka osvojila je dvije zlatne medalje na međunarodnom Sajmu inovacija "Inost mladih" održanom u Banjaluci, gdje su pokazali zavidno znanje, kako na usmenom, tako i u praktičnom dijelu ispita.

Na "Automatizovanom parkingu" oko pola godine radili su Predrag Darmanović, Miloš Stevanović i Milan Kovačina - učenici četvrtog razreda tehničara računara sa mentorima i profesorima Tehničke škole Nebojšom Bovanom i Darkom Rakićem.

Učenici kažu da je ideja za ovaj projekat nastala prošle godine na "Simensovom" takmičenju kada su kao nagradu dobili kontrolni uređaj koji su primijenili u svom radu.

Trebinje - prvonagradjeni ucenici

"Ono što ovaj parking razlikuje od standardnih jeste što se sve odrađuje automatski, odnosno vozilo dovezete na početnu poziciju i ostavite ga, nakon čega se platforma diže i auto parkira na slobodnu poziciju. Nakon ubacivanja kartice sistem spusti vozilo na početnu poziciju", pojašnjavaju učenici.

Drugi radovi, kažu ovi mladi inovatori, bili su na principu traka, što - prema njihovom mišljenju - nije dobro jer može doći do zapinjanja, što nije slučaj sa platformom koja se diže i spušta na nivoe.

"Sve je realizovano preko logo `simensa` i to je glavni mozak cijelog sklopa jer se u njega unosi program na osnovu koga radi cijeli sistem", kažu učenici i dodaju da je repromaterijal za projekat uglavnom nabavljan u Beogradu, dok su neke od dijelova i sami ručno radili.

Drugu zlatnu medalju osvojio je Nikola Ninković, učenik drugog razereda Tehničke škole - smjer tehničar računara - za softver koji omogućava brži i jedinostavniji ulazak u bazu podataka.

Trebinje - Nikola Ninkovic

Ninković kaže da je većina procesa automatizovana i da se ne gubi vrijeme na nebitne sitnice.

Učenici će sa "Automatizovanim parkingom" učestvovati na takmičenju u Žepču 19. maja, dok će Ninković sa svojim radom u oktobru učestvovati na takmičenju u Novom Sadu.

Srednja tehnička škola svojim inovacijama treću godinu zaredom osvaja zapažene rezulatate na međunarodnim i državnim takmičenjima, a među zapaženijim su projekti "Sigurni lift", kompjuterski program koji omogućava ubrzan rad na računaru, te bicikl sa 36 brzina.

Trebinje -  Nebojsa Rudakijevic

Direktor Srednje tehničke škole Nebojša Rudakijević kaže da će ova obrazovna ustanova i ubuduće podržavati kreativne profesore i učenike u njihovom radu, te nastojati obezbijediti finasijska sredstva za njihova takmičenja i prezentacije. SRNA