Bunker Čelsija izdržao je u paklu "Kamp Nouu" stadiona, a Evropa će 19. maja na "Alijanc areni" dobiti novog šampiona. Barselona je u roku od tri dana ostala i bez druge vredne titule, pošto je uspela samo da remizira sa "plavcima" 2:2 (2:1) u revanšu polufinala Lige šampiona. Katalonci su bili dominantna rival, stvarali šanse, imali igrača više i penal, ali će u Minhenu igrati Čelsi na čelu sa sjanim golmanom Čehom, stubom odbrane Ivanovićem i paklenim vezistima Lampardom i Ramirešom.

Barselona - Celsi

Barselona je od prvog minuta krenula sa uraganskim napadima. Mesi je već u trećem minutu pogodio mrežu, ali njen spoljni deo. Argentinac je imao još bolju priliku posle duplog pasa sa Fabregasom, ali je Čeh odbranio udarac omalenog napadača.

Dupli bedem "plavaca" popustio je konačno u 35. minutu. Alveš je majstorski pronašao Kuenku na levoj strani kaznenog prostora gostiju, mladi napadač nije šutirao, već je ubacio po zemlji loptu u sredinu, a Buskets je prosledio u nebranjeni deo mreže.

Samo dva minuta kasnije velika glupost Džona Terija. Tako iskusan štoper dozvolio je sebi luksuz da udari bez lopte Sančeza, što je bilo "dovoljno" za crveni karton. Sa 10 igrača Čelsi je brzo kapitulirao i drugi put. Andres Inijesta ruitnski je matirao Čeha posle asistencije Mesija u 43. minutu.

Činilo se da Katalonci čvrsto drže stvari u svojim rukama, ali je čarobna asistencija Frenka Lamparda "spojila sa golom" Ramireša u nadoknadi vremena. Brazilac je reagovao kao na Kopakabani i hladnokrvnim lobom doneo engleskoj ekipi gol vredan finala.

"Akcioni film" iz finiša prvog dela igre dobio je nastavk na startu drugog poluvremena. Posle samo tri minuta igre posle starta Drogbe nad Fabregasom u kaznenom prostoru, dosuđen je penal za domaćina. Mesi je iz sve snage "opalio" po lopti i uzdrmao prečku gola Čeha. Nije najbolji igrač sveta imao sreće ni u 83. minutu kada je pogodio stativu, tako da Čelsijev bedem, čiji je komandant bio Branislav Ivanović, nije ni tada kapitulirao.

Imala je Barselona apsolutnu inicijativu, stizala do kaznenog prostora gostiju, ali lopta nije imala gde da prođe pored osam-devet igrača Čelsija. U takvoj igri "viktorije" bilo je malo stopostotnih prilika za gol, a pored Mesijevih, najbolje šanse su propustili Sančez u 54, Kuenka u 62 i Maskerano u 90. minutu.

Kazna je stigla u nadoknadi vremena i to od strane reprezentativca Španije Fernanda Toresa koji je iskoristio kontranapad "jedan na nula".

Rival Čelsija u meču za titulu biće pobednik duela Real Madrid - Bajern.