Međunarodni dan planete Zemlje  ustanovljen je 1970. godine u SAD, a određen mu je datum 22. april. Tek od 1990. godine, ovaj datum se obilježava u cijelom svijetu, sa ciljem da se zaštiti planeta, jer joj prijeti uništenje od otpada nove tehnologije koja je vrtoglavo uznapredovala.
Danas je ovaj dan obiležen i u našem gradu na Trgu slobode, u organizaciji opštine Trebinje, a učesnici su bila djeca iz svih gradskih vrtića, kao i djeca iz osnovnih škola, niži razredi, koji su nosili transparente, a na kojima su uglavnom bila upozorenja, kako i na koji način da sačuvamo našu planetu Zemlju.
A dok su mališani iz vrtića crtali na hamer papiru i na svoj kreativan način crtežima skrenuli pažnju velikima, da očiste svoj okoliš, da čuvaju šume, rijeke, izvore, da se hrane i žive zdravo, itd.
Ovu svečanost otvorio je Stevan Bekan, načelnik Odjeljenja za stambeno komunalne poslove opštine Trebinje, koji je rekao: ,, da ovakve i slične manifestacije imaju veliku poruku i snagu, a pogotovo kada
one dolaze od djece, jer su upravo djeca ta, koja su odgovornija i savjesnija od nas odraslih,, .
Gospodin Bekan je istakao, da je planirano još aktivnosti u našem gradu, čišćenje i uređenje svih javnih površina i uklanjanje divljih deponija, a 26. aprila održaće se i okrugli sto na temu: ,, Upravljanje otpadom,, jer planiramo otvoriti jedan reciklažni centar.