Polaganjem venaca na spomenik ustanicima u Drugom srpskom ustanku u Takovu danas je obeležena 197. godišnjica od početka borbe za konačno oslobođenje Srbije od Turaka.

197 godina od Drugog srpskog ustanaka

U ime Vlade Srbije venac je položio prvi potpredsednik vlade Ivica Dačić koji je okupljenima rekao da je savremena Srbija, u čije je stvaranje utkan i Drugi srpski ustanak, opredeljena da živi u miru i saradnji sa susednim i drugim evropskim državama i narodima.

Dačić je kazao da Srbija želi da istrajno gradi demokratsku, pravno utemeljenu državu, baziranu na poštovanju zakona, ličnih i građanskih prava i sloboda.

"Poruka je iz Takova svima da srpski narod nikada ne može trpeti okupaciju. Zbog toga je Srbija u 19. veku bila među prvim državama u Evropi koja je stvarala svoju nezavisnost. Neopterećeni prošlošću sa optimizmom gledamo budućnost koja će Srbiji doneti priključenje evropskoj porodici naroda što je u prethodnim vekovima predstavljalo jednu od osnovnih težnji srpske političke i intelektualne elite", rekao je on.  Vestionline