Grad-hotel Sveti Stefan otvoren je nakon rekonstrukcije, a zakupci su saopštili da prve goste očekuju u ponedeljak. Čitav kompleks će biti stavljen u funkciju u junu.

Sveti Stefan

Prvim posetiocima popularnog "Sveca" nije bilo dozvoljeno unošenje kamera na ostrvo, a u anketi televizije "Vijesti" su izrazili su oduševljenje onim što su videli.

Vlada Crne Gore je Sveti Stefan, zajedno sa Miločerom i Kraljičinom plažom, 2007. godine dala u dugoročni zakup singapurskoj kompaniji "Aman rizorts" (Aman Resorts), a dve godine kasnije posao je preuzela grčka "Restis grupa" (Restist Group).

Prvobitni rok za otvaranje bila je 2009. godina, ali planovi nisu realizovani u tom periodu.

"Restis grupa" je 2011. godine, uz asistenciju Vlade, dobila kredit od 37 miliona evra od Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj (EBRD), ali je umesto kraja investicije, od Vlade zatraženo smanjenje iznosa zakupa i produženje roka zakupa.

Spolja kao vekovima unazad, novi je enterijer

Reporter "Novosti", bio je među prvim gostima tek otvorenog grada-hotela Sveti Stefan.

"Dan se namestio prema događaju", smeši se Kevin Bruk, glavni menadžer hotela, aludirajući na sunce koje je u širokim mlazevima, posle višednevne kiše, palo na nove, crvene krovove poluostrva. Novinari su prvi posetioci, a već u ponedeljak stižu i prvi gosti. Englezi.

Spolja je sve kao i vekovima unazad. Na najvećem trgu grada i dalje stoji čuveni "bunar želja" gde su u tišini stoletnih čempresa, ranih sedamdesetih odmarali Sofija Loren i Karlo Ponti, dok je za susednim stolom, Alberto Moravija beležio svoje impresije. Novinarsku prethodnicu dočekuju momci i devojke s crnogorskom lozovačom, kanapeima od bakalara, toplom gibanicom...

"Eksterijer je ostao isti, kako je i dogovoreno prilikom preuzimanja Svetog Stefana. Promenjena je i to potpuno unutrašnjost apartmana u kojima će odmarati bogati i slavni", priča Bruk.

Nekadašnja vila 118 u kojoj su pored slavnog italijanskog para, odmarali Monikla Viti i Marina Vladi, Džeremi Ajrons, Ingemar Stenmark, prinčevi i prestolonaslednici, bogati šeici, sada nosi ime "Aman-Sveti Stefan" i ima broj 22. Nameštaj (kao i u ostalim apartmanima) skrojen od drveta po zamisli majstora iz Beograda, drveni podovi, kamin od kamena, kupaonica kao iz starih filmova.

Marija Delibašić, mlada Podgoričanka koja je zadužena za ovaj objekat, kaže da dnevni najam najluksuznije vile staje 2.500 evra. U doba eks-Jugoslavije, ovde su gosti plaćali spavanje od 1.000 do 1.500 dolara. Ostali apartmani su tipa "kotidž" (pogled na more, dnevna i spavaća soba, kupatilo i kuhinja), a nešto skromniji su apartmani tipa "vilidž". Zavisno od toga cena dnevnog zakupa je od 700 do 1.500 evra.

Uglavnom je mlada posluga, 90 odsto iz Crne Gore. Tanja Perović, koja brine o jednom od apartmana studirala je u Grčkoj, a govori i engleski i španski.

"Postoji i izvestan kontinuitet", objašnjava Ivan Mladenović, zadužen za ljudske resurse. "Miljan Kastratović, menadžer za plaže, sin je jedne od legendi grada-hotela Baja Kastratovića, nekadašnjeg šefa konobarske ekipe, koji je uspeo da „umiri“ najrazmaženiju zvezdu svetskog filma Klausa Kinskog, koji je bio ljut što ne može u vilu 118 jer ju je tada zakupila Sofija Loren. Kastratović je svojim šarmom uspeo da odmor Kinskom učini lepim i u drugom apartmanu."

Na bloku 25, koji gleda prema Budvi, druga slika. Tamo su u toku radovi na izgradnji bazena, a za koji dan će početi i obnova (ne)sporne crkve Aleksandra Nevskog, koja je otkrivena kada je obnova počela, a koju su 1959. porušili komunisti. Ona je najstarija od ukupno četiri crkve na "Svecu".

"Stigao je projekat za obnovu crkve, pa će ona, kao i bazen uz nju, biti završeni do kraja maja", obećava Kevin Bruk, uz napomenu da samo ne treba brinuti o gostima. Oni će punih "buđelara" stizati celog leta.

(MONDO)