Najbolji teniser sveta ubedljivo je poražen od svog najvećeg rivala u finalu turnira Masters 1000 serije u Monte Karlu. Španac trijumfovao i osmu godinu zaredom!

Nadal

Rafael Nadal nadigrao je Novaka Đokovića i zasluženo rešio meč u svoju korist rezultatom 6:3, 6:1, posle 79 minuta.

Time je nastavio dominaciju na turniru kojeg osvaja u kontinuitetu od 2005. godine, ujedno prekinuvši seriju od sedam poraza u duelima sa Novakom.

Poslednju pobedu nad najboljim teniserom sveta Nadal je izvojevao još na završnom Mastersu 2010. godine u Londonu (7:5, 6:2), nakon čega je gubio od Đokovića u finalima Indijan Velsa, Majamija, Madrida, Rima, Vimbldona, US opena i Australijan opena.

Iako je Monte Karlo grad koji Novak prijavljuje kao zvanično mesto boravka, izgleda da Rafa ima "jače veze" na teniskom kompleksu smeštenom na obali Mediterana.

Iza Đokovića je teška nedelja na emotivnom planu, isprva je uspeo da prevaziđe šok zbog smrti dede Vladimira i plasira se u finale, ali samo on zna zbog čega je poslednji meč na turniru odigrao slabije nego što zna.

Napravio je mnogo više neiznuđenih grešaka (25:10), sredinom meča prepustio protivniku četiri vezana gema na svoj servis, dok je na nivou celog meča osvojio samo 40 odsto poena na ubačen prvi servis, a pobednik impresivnih 85 odsto!

"Izvinjavam se zbog današnjeg izdanja", obratio se Novak publici tokom svečane ceremonije.

"Srećan sam što sam po drugi put igrao finale ovog sjajnog turnira, koji se igra na jednom od najboljih centralnih terena na svetu. Nadam se da ćemo se videti i sledeće godine... Rafa, ti si veliki šampion i imao si sjajnu nedelju", čestitao je Nadalu na uspehu.

NOVAK PREVIŠE GREŠIO

Prvi set trajao je 43 minuta, a Nadal je dva puta oduzeo servis Đokoviću, koji nije imao nijednu šansu za brejk.

Novak je osvojio šest od prvih sedam poena na meču, ali je onda ušao u seriju grešaka, a Nadal istovremeno počeo bolje da servira i sigurnije da igra sa osnovne linije.

Posle lošeg početka uzeo je 10 od narednih 12 poena, napravio brejk za 2:1 i bez problema čuvao tu prednost do 5:3, kada mu je Novak sa četiri neiznuđene greške "poklonio" još jedan gem na svoj servis.

Srpski teniser je efektnom servis-volej kombinacijom spasio prvu set loptu, ali je kod druge zabeležio svoju 14. neiznuđenu grešku i omogućio Nadalu da servisom počne drugi set.

<b>NOVAK PREVIŠE GREŠIO</b> Španac je napravio duplo manje neiznuđenih grešaka (7:14), dok su u vinerima bili izjednačeni - 8:8.

U nastavku meča se ništa nije promenilo, ili se čak promenilo u negativnom pravcu po našeg tenisera. Nisu ga "slušali" osnovni udarci, prvenstveno bekhend, pa je samouvereni Nadal nastavio svoju "žetvu" gemova - šest zaredom - i brzo stekao vođstvo od 4:0.

Indisponirani Novak nakratko se trgnuo, oduzevši rivalu servis bez izgubljenog poena. Iskoristio je svoju prvu i jedinu brejk loptu na meču, ali je već u narednom gemu Nadal uzvratio istom merom (1:5) i nakon toga je sve bilo stvar rutine za igrača koji je ovog popodneva prikazao znatno sigurniji i kvalitetniji tenis.

Ne jednom, imao je i sreće da teške udarce, pa čak i poneki lob, vrati na samu osnovnu liniju, nakon čega je osvajao gotovo "izgubljene" poene...

"Novače, čestitam ti na svemu što si uradio ove i naravno prošle godine. Posle serije poraza, hvala ti za ovu pobedu", sa osmehom se Đokoviću obratio veliki sportski prijatelj i novi-stari šampion Monte Karla.

Gledaćemo još mnogo njihovih duela, sezona se tek zahuktava.

(MONDO, foto: AP)