Načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk danas je u Dubrovniku na sastanku sa gradonačelnikom tog grada Andom Vlahušićem izrazio žaljenje zbog svega što se dogodilo u prethodnom ratu.

Cuk i Vlahusic

"Kao načelnik opštine Trebinje sa svojim sugrađanima duboko i iskreno žalim zbog svega što nam se dogodilo i zbog svake nedužne žrtve i svake štete, pa i one najmanje koja je nanesena vama, našim susjedima i gradu Dubrovniku", rekao je Ćuk, obraćajući se na seminaru o prekograničnoj saradnji za održivi turizam.

On je izrazio uvjerenje da je došao trenutak da zajedno bude izraženo žaljenje nad proteklim događajima.

Dubrovnik-Cuk na seminaru

''Vjerujem da i vas ispunjavaju ista osjećanja i da je došao trenutak kada smo zaista spremni da zajedno zažalimo nad onim što nam se dogodilo, da poželimo da se nešto slično nikada više ne ponovi i da oprostimo jedni drugima hrišćanski, kako su nas nedavno tome poučili episkop zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije i biskup dubrovački'', rekao je Ćuk.

Ćuk je nakon uvodnog obraćanja na konferenciji za novinare precizirao da nije riječ o izvinjenju, već o žaljenju.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić rekao je da on ne može na isti način da izrazi žaljenje, zbog, kako je rekao, razloga koji su istorijske činjenice, pozdravljajući način na koji je to uradio Ćuk.

"Ne bi danas kvario nešto što je rečeno na primjeren način. Dobro je poznato šta se dešavalo 1991. godine i ne bih ulazio u detalje, jer bi nas to odvelo u prošlost", istakao je Vlahušić.

On je ponovio da je "smrt svakog djeteta teška za bilo koju majku, bez obzira da li se to dešavalo u Trebinju ili Dubrovniku, ali način do koje je došlo do smrti nije bio isti".

"U ime grada Dubrovnika i u svoje ime, prvenstveno se sjećajući svih dubrovačkih žrtava, duboko cijenim ono što ste danas rekli'', rekao je obraćajući se načelniku opštine Trebinje Vlahušić, dodajući da "grad Dubrovnik i njegovi stanovnici cijene svaku žrtvu koja je pala na cijelim ovim prostorima, kako sa jedne, tako i sa druge strane''.

Vlahušić je dodao da iz tog razloga ne bi ulazio u dalju raspravu o činjenicama kojima će se baviti neko drugi, a ne gradonačelnici.

"Nikada nije kasno za pomirenje. Prvi koraci su napravljeni", naglasio je Vlahušić i dodao da "niko vjerovatno neće biti zadovoljan do kraja".

Vlahušić je najavio posjetu Trebinju kada bude neki ozbiljni povod, napominjući da će takvih povoda biti i kada je riječ o turizmu, energiji, ekologiji i ostalim pitanjima bitnim za ova dva grada.

"Da bi se napravio jedan normalan i realan život potrebne su dvije snažne ličnosti i zato mogu danas, nakon 20 godina, reći da smatram da je današnjim događajem otvoreno novo poglavlje koje su naši građani i sugrađani s obje starne granice, već u proteklih desetak godina, otvorili", rekao je Vlahušić.

Seminaru je prisustvovao i vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

Dubrovnik-seminar

Domaćini jednodnevnog seminara o prekograničnoj saradnji za održivo turizam, koji se održava u hotelu ''Ekscelzior'' u Dubrovniku, su ambasade SAD u Hrvatskoj i BiH, ambasador SAD u Hrvatskoj Džems Foli, ambasador SAD u BiH Patrik Mun i koordinator UN i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Luiza Vinton.

Ovo je bio prvi zvanični sastanak gradonačelnika Trebinja i Dubrovnika poslije rata. Tekst: SRNA/foto/video: Dubrovniknet