Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske obavještava građane da od sutra, 20. aprila, počinje sprovođenje represivne faze akcije ''Produžite liniju života – vežite pojas''.

vezivanje pojasa

MUP  RS je u saradnji sa Ministarstvom sabraćaja i veza, Auto-moto savezom i Agencijom za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske u martu ove godine započeo  akciju ''Produžite liniju života – vežite pojas'', koja ima cilj  podizanje svijesti  vozača  i  putnika  u vozilima  o potrebi  korišćenja  bezbjednosnih  pojaseva  i  sigurnosnih  sjedalica  za  djecu,  što bi doprinjelo  smanjenju  posljedica saobraćajnih nezgoda kako po vozače tako i putnike u vozilu

Nakon završene preventivne faze pomenute akcije, od sutra, 20. aprila policijski službenici će početi sa sprovođenjem represivne faze ove akcije, tako što će sve učesnike u saobraćaju koji ne budu koristili bezbjednosne pojaseve na prednjim i na zadnjim sjedištima sankcionisati u skladu sa zakonom. Takođe i roditelji koji budu prevozili djecu bez  korištenja sigurnosnih sjedalica biće sankcionisani u skladu sa zakonom. Kazna za nekorišćenje pojasa je 30 KM, a sigurnosne sjedalice 40 KM.

Policija do sada nije sankcionisala nekorišćenje pojasa na zadnjim sjedištima, a ovom akcijom želimo podstaknuti  građane na obavezu korišćenja bezbjednosnih pojaseva i na zadnjim sjedištima, a sve u cilju povećanja nivoa bezbjednosti u saobraćaju.             

Poštujući preporuke Svjetske zdravstvene organizacije koja je u svojim istraživanjima utvrdila  da korištenje bezbjednosnih pojaseva značajno smanjuje broj teško povrijeđenih, odnosno smrtno stradalih  u saobraćajnim nezgodama, MUP RS će nastaviti sa sankcionisanjem ovih prekršaja i nakon akcije u cilju povećanja bezbjednosti učesnika u saobraćaju.