Novak Đoković je, samo sat, dva posle saznanja da mu je preminuo deda Vladimir kome je posvetio svoju poslednju titulu, zaigrao u osmini finala turnira u Monte Karlu i, iako uzdrman vestima iz Srbije, stigao do pobede od 2:6, 6:1, 6:4 protiv Aleksandra Dolgopolova iz Ukrajine.

Novak Djokovic

Izveštaji sa sportskih mečeva uglavnom se svode na to kako se, hronološki, nešto na terenu desilo. Poveo je ovaj, izjednačio onaj, u ekipnim sportovima se navede i da li su izmene učinile svoje, kakva je bila publika i - kako se sve završilo. Ovoga puta bilo je važno kako je sve počeo. A počelo je suzama.

Na treningu pred duel sa Ukrajincem Đoković je saznao tužnu vest iz Beograda. U suzama je napustio teren, a nedugo zatim se na njega vratio. Trebalo je igrati protiv sve boljeg rivala, a snaga emocija nije jenjavala. Videlo se to čim je duel počeo.

Ređale su se greške najboljeg sportiste sveta, koristio ih je obilato 21. igrač sa najnovnije ATP liste, a onda je Dolgopolov napravio korak više: shvativši u kakvom je emotivnom stanju njegov rival, svoju uobičajenu agresivnost podigao je na još veći nivo i bez pravog otpora uzeo prvi set. Drugi je već bio druga priča.

Đokovićev vrisak koji se prolomio glavnim terenom u Monte Karlu ozvaničio je ono što je svima bilo jasno: najbolji na planeti je mnogo toga držao u sebi, a prvi uspeh, brejk za 2:0, bio je okidač kojim je sve to izletelo napolje. Nije bilo lako, jer je rival odmah u narednom gemu imao tri uzastopne brejk lopte, ali nije ni Ukrajincu bilo lako - emocije su vodile njegovog suparnika.

Na njihovim krilima Novak je uspeo da izjednači na 1:1 u setovima, a onda se za polusatni prekid pobrinula kiša. Povratak na teren doneo je još bolji tenis oba učesnika ovog nesvakidašnjeg duela, a na kraju je presudila veća psihološka stabilnost u ključnim trenucima. Brejk za 5:4 posle dosta muka i velike borbe najavio je kome će pripasti ovaj megdan, a koji minut kasnije Đoković ga je proslavio baš kao što je za njega ovaj dan i počeo - u suzama.

Njegov naredni rival biće pobednik meča u kome se sastaju Robin Hase i Tomaž Beluči.