„Zauvek“, naziv je četvrtog po redu romana mlade beogradske književnice Tamare Kučan, promovisanog večeras u prostorijama trebinjskog hotela Leotar.

Promovisan roman Zauvek

„Svaka moja knjiga je karakteristična po razbijanju nekih tabua. Roman „Zauvek“ spojio je sve tabue, od emotivnih i seksualnih odnosa, do odrastanja u nekom gradu. Radnja romana, koji je nastavak moje prve dve knjige, dešava se u Beogradu. On je, može se reći, kraj beogradske trilogije“, rekla je Tamara Kučan pred promociju večerašnju promociju, dodajući da, mada „beogradski“, roman je, svojom tematikom, interesantan i čitaocima van Beograda.
Za roman „Zauvek“ Kučanova kaže da je poseban, jer je dugo radila na njemu i, usput, sazrela kao spisatelj u odnosu na prethodne knjige. „Trudim se da u svakoj knjizi ispričam dobru priču, ne namećući neke svoje zaključke i vjerujem da će, čitajući ga, publika saznati nešto više o sebi i neku svoju istinu“ kazala je Tamara Kučan.
Govoreći o najnovijem romanu, Kučanova je istakla da je sam naslov retoričko pitanje, da li je nešto na ovom svijetu zauvijek i ako jeste šta je to. Kao lajt motiv romana ona navodi da je to ljubav koju sa sobom nosi svaki čovjek. „Ako nekog čoveka zavolimo i obeležimo zauvek, da li nas taj čovek, kada nam okrene leđa, preboli? Da li neko sledeći koji ga zavoli, voli zapravo nas, našu „oznaku“ koju smo mu ostavili?“, rekla je Kučanova, dodajući da njen roman pokreće neka pitanja, kao što je da li postoji apsolutna ljubav i sloboda.
Promociju romana „Zauvek“ pozdravio je i načelnik Opštine Trebinje dr Dobroslav Ćuk, ističući da je književno veče mlade beogradske književnice još jedan u nizu vrijednih kulturnih događaja priređenih u gradu podno Leotara, što je potvrda da Trebinje zaista jeste grad kulture.

O romanu „Zauvek“ i književnom stvaralaštvu Tamare Kučan na večerašnjoj promociji govorio je i Blažo Stevović.
Mlada beogradska spisateljica Tamara Kučan najmlađi je član Udruženja književnika Srbije, a romanu „Zauvek“ prethodile su knjige: Beograđanka, Made in Belgrad, i Kocka. Opština Trebinje