Vlado Đoković, deda najboljeg srpskog tenisera, preminuo je danas u 83. godine posle duže bolesti. Deda Vlado, kako je Novak često isticao, bio je jedan od njegovih najvećih oslonaca.

Preminuo deda Novaka Djokica

Novak je bio izuzetno vezan za dedu koji je značajno doprineo da on postane ono što je danas - jedan od najboljih sportista na planeti. Srpski teniser je tako posle osavjanja Mastersa u Majmiju na Tviteru napisao sledeće reči o svom dedi:

"Želim da posvetim ovu titulu mom đedu Vladu, koji mi je uvek bio izvor pozitivne energije. On je moj heroj i idol. Od malih nogu me je učio da se nikada ne predajem. Trofej u Majamiju je za tebe moj voljeni Vlado".

Vlado Đoković je rođen u Zvečanu na Kosovu, ali kada je kao mladić dobio posao u Beogradu, preselio se u prestonicu, gde je i zasnovao porodicu.

Novak je nedavnoj emisiji “60 minuta” za američku TV stanicu Si-Bi-Es sa posebnom pažnjom pričao o dedi i ogromnom značaju koji je imao za njegovu karijeru.

- Još kao mali bio je talentovan za tenis, a da me ubijete ne znam otkud mu to. Niko nam u porodici nije izuzetan sportista. Njegov otac Srđan i stric Goran bili su strašni skijaši, ali sve rekreativno – izjavio je prošle godine Novakov deda.

On je novaka svakog dana, anekada i više puta, vodio sa Banjice na Partizanove teniske terene kod Jelene Genčić.

- Verujte mi, svaki bogovetni dan smo išli. Roditelji su mu u to vreme imali palačinkarnicu na Kopaoniku i nisu mogli da budu s njim u Beogradu, gde je išao u školu, i da ga vode na trening. Međutim, ja sam video da mu je baš bilo stalo da trenira i zbog toga mi nije bilo teško da ga vodim na časove tenisa. Bio sam mu podrška u svemu - ispričao je deda Vlado.

Deda Vlado je novinarima ispriča da Novak nikada nije dolazio u Beograd, a da ga ne poseti.

- Ne bude on kod mene dugo, možda nekih pola sata, ali mi znači kad dođe. Kad je to posle trijumfa, radujemo se zajedno, a kada izgubi onda ga hrabrim - kaže Noletov deda.