Vanja Sušić, mlada Trebinjka, spojila je tri naizgled nespojive ljubavi: manekenstvo, fakultet i sport i u tome se odlično snašla, a uskoro će dio svojih kvaliteta predstaviti na modnim pistama u Milanu.

Vanja Susic

Ova uspješna košarkašica ostvarila je zapaženu karijeru i kao manekenka, a privodi kraju studije na Fakultetu kriminalističkih nauka. Ako manekenstvo ode u drugi plan, Trebinjci se šale da kriminalci neće smjeti da se suprotstave jednom inspektoru kakav je Vanja Sušić.

- Trenirala sam košarku godinama, bila sam veoma uspješna, a onda sam upisala Fakultet kriminalističkih nauka u Sarajevu. Na nagovor prijateljica prijavila sam se na kasting za OBN stars model u kojem je učestvovalo 500 kandidata. Prošla sam u uži izbor među prvih 15, a poslije tri mjeseca i 24 časa dnevno pod svjetlom reflektora i kamera, osvojila sam drugo mjesto - kaže Vanja i dodaje da joj je ovo iskustvo otvorilo brojna vrata. Poslije rijaliti šou programa krenuo je njen uzlet u svijet mode.

Vanja Susic (1)

- Imala sam veoma mnogo poslovnih ponuda u svijetu mode. Sada sam angažovana u Beogradu, dva puta sam radila brojne modne revije u Turskoj, u Antaliji, a planiram da odem u Japan - kaže Sušićeva, koja je bila i u najužem izboru za mis internacional. Iz Carigrada nosi najljepše utiske.

- Tamo su ljudi ljubazni, veoma poštuju žene, a plavuše pogotovo. Najviše volim da sarađujem sa modnim dizajnerom Istokom Bratićem, jer su njegove revije uvijek najzanimljivije - kaže Vanja koja ne krije kako je svaki početak težak, pa tako i njen u svijetu mode.

- Kada sam počinjala da se bavim manekenstvom, imala sam samo jedne cipele sa štiklom. Sada uspijevam da zaradim dovoljno novca, jer manekenstvo shvatam ozbiljno, kao i svaki drugi posao - kaže Sušićeva.

Vanja Susic

Ipak, kao najizvjesniju karijeru vidi kriminalistiku.

- Kriminalistika je primamljiva jer nosi dozu misterioznosti. Iako mi je fakultet prioritet, ne želim   potpuno da zapostavim ni manekenstvo. Planiram da uskoro diplomiram, pa da upišem master. Imam ponudu da na ljeto odem u Milano. Malo sam skeptična, tamo je velika konkurencija, ali vrijedi pokušati - rekla je Sušićeva.

Kada dođe u Trebinje, Vanja privlači pažnju, bilo da je na tribinama, kada bodri svoje koleginice iz ŽKK Trebinje 03, u fakultetskoj klupi, na manekenskoj pisti ili u običnoj šetnji gradom. Omiljena je i zbog svoje skromnosti, a mnogi se slažu da je i najljepši krim-inspektor u RS.

Vanja Susic

Predrasude i izazovi

Vanja kaže da je na početku manekenske karijere bila spremna na mnogo odricanja, ali i na brojne predrasude.

- Mnoge manekenke su završile fakultete. Evo, na primjer, moja koleginica iz Beograda je vaspitačica u vrtiću, fitnes instruktor i top model - rekla je Sušićeva i dodala da manekenstvo nosi dosta izazova, zbog čega ne treba biti podložan uticajima drugih. Glas Srpske/foto.:fb