Jutros je u Sabornom Hramu Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, služena Sveta Arhijerejska Liturgija. Liturgiju je služio episkop zahumsko hercegovački i primorski Grigorije uz sasluženje sveštenstva eparhije.

Iako je bilo nevrijeme praćeno kišom, veliki broj građana Trebinja sjedinio se u Sabornom hramu i zajedničkom molitvom proslavili Vaskrsnuće Hristovo. Hram je bio mali da primi sve vjernike, pa su mnogi  stajali na kiši ispred crkve.

Prisutnim se obratio Vladika Grigorije, čestitajući praznik nad praznicima tradicionalnim hrišćanskim pozdravom - HRISTOS VASKRESE !

"Vaskrs treba da bude vaskrs svega, prvenstveno naših srca i života, jer je Hristos vaskrsao da mi ne bi bili mrtvi i da ne bismo bili umrtvljeni sopstvenim grijesima nego da se obnovimo i da živimo i sada i uvijek do vijekove vijekova", poručio je vladika Grigorije.

U besjedi vladika je istakao da je svaki Vaskrs i nedjelja novi početak, te da se od toga dana može posmatrati život kao da je tada počeo.

"Sve što je bilo do sada neka nestane, iščezne i neka se otopi kao što se vosak topi, a mi treba da se radujemo i da se veselimo Bogu našem i jedni drugima", rekao je vladika Grigorije.

Vjernici, među kojima je bio i veliki broj djece, došli su sa vjerom u Boga na Vaskršnju službu kako bi zajedno sa svojim sugrađanima proslavili praznik nad praznicima, pobjedu života nad smrću i kako bi potvrdili svoju pravoslavnu vjeru u živoga Boga vaskrsloga Hrista.

Posle Svete Liturgije, eparhija je za sve vjernike pripremila podjelu  vaskršnjih jaja i trpezu ljubavi.

Svetoj Arhijerejskoj Liturgiji prisustvovali su župnik don Milenko Krešić, načelnik Opštine Trebinje Dobroslav Ćuk, predsjednik  SO Trebinje Veselin Savić....

U Sabornom hramu u Trebinju večeras će u 19.00 časova biti služeno svečano Vaskršnje večernje sa čitanjem Jevanđelja, nakon čega će u Parohijskom domu biti otvorena tradicionalna izložba vaskršnjih jaja.