Muzej Hercegovine pred zatvaranjem

TREBINJELIVE 11. 04. 2012. - 7:52h

Iako je prije godinu Vlada Republike Srpske obećala da će uplatiti 300.000 KM za završetak prioritetnih radova na zgradi Muzeja Hercegovine u Trebinju, koja ima veliki značaj za Srpsku, do danas sve je ostalo samo mrtvo slovo na papiru, a Muzej je pred zatvaranjem.

Muzej Hercegovine

– Tada nam je obećano da će sredstva biti uplaćena, prije svega za adaptaciju zgrade koja se nalazi u ruševnom stanju. Iako je krov urađen, fasada propušta vodu, otpada malter, a prije dan-dva Komunalna policija je nagovijestila da samo mogu da zatvore Muzej – kaže direktor Muzeja Hercegovine u Trebinju Veseljka Salatić.

Ističe da još nije stigao ni obećani novac od UNESCO-a.

– Riječi podrške da je Muzej Hercegovine, uz Muzej RS u Banjaluci, naša najznačajnija ustanova u oblasti muzeologije i zavređuje punu pažnju Vlade RS i Ministarstva prosvjete i kulture, koje nam je prije godinu uputio ministar djelovale su za zaposlene u ovoj ustanovi kulture ohrabrujuće, ali ništa se nije dogodilo – dodaje direktor Muzeja.

Kaže da je krajem novembra prošle godine nagoviješteno da bi radovi ipak trebali da krenu, međutim, ponovo ništa.  Ipak tokom prošle godine u Muzeju Hercegovine zaposlen je kustos biolog za zaštitu prirode i prirodne okoline.

Njegov prijem finansirala je Svjetska banka preko Vodoprivrede RS a sa ciljem da se adaptiraju prostorije za stalnu prirodnjačku izložbu sliva rijeke Trebišnjice.

– To je i urađeno, prostorije su adaptirane ali nama još nedostaje novca da se ta postavka i konačno otvori – ističe Salatićka.

Prema njenim riječima prioritet je spoljašnja fasada koja otpada.

– Propušta vodu na većem dijelu fasade. Bilo je tragikomičnih situacija da se prilikom otvaranja izložbe vidi kako na zidu teče voda od kiše – kaže Salatićka.

Ona je podsjetila da je, zahvaljujući ministarstvima prosvjete i kulture RS i ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, te UNESCO-a i Svjetske banke, ranije saniran krov na zgradi, koji je prokišnjavao.

A da Muzej Hercegovine jedna od najznačajnijih ustanova iz oblasti muzeologije potvrdila je i portparol u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Branka Rogač koja je istakla da će “novac za sanaciju muzeja biti obezbijeđen u idućem periodu”.

Salatićeva je dodala da Muzej Hercegovine ima šest stalnih postavki od praistorije u kontinuitetu sve do izložbe slika modernog slikarstva, ali da aktuelni vremenski uslovi prijete da unište ono što se decenijama čuvalo i sakupljalo.

U Muzeju Hercegovine prije nekoliko dana održan je najveći dio programa Dučićevih večeri poezije.  Muzej Hercegovine u Trebinju osnovan je 1952. godine, a od 1957. funkcioniše na pravim muzeološkim osnovama.

Postavke

Muzej raspolaže sa šest stalnih postavki: Dučićevom zbirkom, etnografskom postavkom, arheološkom zbirkom, memorijalnom izložbom slika “Atanasije Popović”, Gradskom kućom sa kraja 19. vijeka, Galerijom legata slikarke Milene Šotre kao i Legatom Radovana Ždrala pod nazivom “Kamenov svet”.

Muzej posjeduje još dva legata i to: akademskog slikara Milorada Ćorovića, kao i legat umjetničkih slika Mirka Kujačića, ali  zbog nedostatka izložbenog prostora nisu dostupne na uvid široj javnosti. Glas Srpske

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja