FOKUS - Manastir Tvrdoš nalazi se nedaleko od Trebinja i sjedište je hercegovačko-zahumske eparhije. Ovaj manastir je podignut na temeljima male crkve iz četvrtog vijeka, prije nego što su Srbi primili hrišćanstvo, što govori o tradiciji i dugovječnosti hrišćanstva na prostorima Hercegovine.

Manastir Tvrdos

Temelji te crkve i danas se mogu vijedti u manastiru, jer je dio poda urađen u staklu, tako da se kroz te "prozore" vide ostaci prastare svetinje.

Manastir Tvrdoš podignut je oko 1509. godine, a 1517. godine ga je freskama ukrasio dubrovački živopisac Vice Lovrov.

U sukobu s Turcima, Mleci su razorili Tvrdoš 1694. godine. Nakon toga mnoge duhovne i kulturne svetinje i dragocjenosti prenesene su u manastir Savinu. Prvih godina 18. vijeka bilo je nekoliko pokušaja da se obnovi. Svoj život ovaj manastir je nastavio ne samo u Savini, nego još više u nedalekom metohu, manastiru Duži.

Današnja crkva sagradjena 1924. godine.

Ostaci drugih manastirskih građevina, kao što su konaci, kelija, trpezarije, podrumi i okolni grad i kule, stoje i danas kao svjedoci slavne i krstonosne, ali vječno žive istorije pravoslavlja.

Istoriju manastira Tvrdoš prati i viševjekovna tradicija vinarstva i pravljenja nadaleko čuvenog manastirskog vina. U manastiru je nađen i podrum na čijim se zidovima vide ostaci vina, što pokazuje da su ondašnji monasi u njemu čuvali ovo piće.

Obnovom manastira Tvrdoš počela je i obnova vinogradarstva i vinarstva. Monasi manastira, predvođeni igumanom Savom, započeli su novo poglavlje u priči o manastirskom vinarstvu kod nas. Preuzeli su brigu nad vinovom lozom u Trebinjskom polju gdje su stari zasadi vranca, na 70 hektara površine, a podigli su i 60 hektara mladih vinograda u Popovom polju.

Oko uzgajanja vinove loze i vina bratstvu manastira pomažu najbolji tehnolozi, a posebno se brinu o prinosima koji su ograničeni kako bi davali samo vrhunska vina. Ozbiljnija proizvodnja vina počinje 1999. godine. S obzirom da su svjetski enolozi manastirsko vino ocijenili kao vrhunsko, došlo se na ideju da se osnuje vinarija koja bi pored manastira zadovoljavala potrebe šireg tržišta.

Za nova vina u manastiru Tvrdoš podignuti su i novi podrumi, opremljeni najsavremenijom tehnologijom, ali se vranac, odnosno tvrdoško crno, i dalje njeguje na starinski način - u velikim hrastovim bačvama, u starom manastirskom podrumu iz 15. vijeka.

U martu 2006. godine, manastir Tvrdoš je osnovao preduzeće "Podrumi manastira Tvrdoš d.o.o. Trebinje", koje je sada nosilac strateškog razvoja vinarstva u istočnoj Hercegovini. Danas vinarija "Tvrdoš" ima kapacitet od oko 200.000 boca godišnje, u zavisnosti od berbe grožđa, što ih čini najvećom vinarijom u Srpskoj i jednom od najvećih vinarija u BiH.