Poetsko-muzičkim programom „Veče laureata“, koje je ove godine posvećeno posljednjem dobitniku Dučićeve nagrade pjesniku Milovanu Danojliću, sinoć je u Trebinju završena pjesnička manifestacija "Dučićev dan".

VECE LAUREATA Govoreći o Danojlićevoj poeziji, magistar Valentina Hamović istakla je da je njegovo pjesničko djelo obilježeno neprekidnim i nespokojnim traganjem za životnom uporišnom tačkom i novim poetskim formama - od pjesničkih početaka "u znaku emocijalane uzavrelosti"i "ličnog nesporazuma sa svetom", do samospoznaja u povratku zavičajnim prostorima, elementarnoj prirodi i jednostavnosti izvornog jezika.

"Povratak iz svijeta apstraktne duhovne bezzavičajnosti modernog doba u živopisnu zavičajnost svog rodnog prostora, njegovih pejsaža, jezika, predanja i mentaliteta – pokazuje se kao proces srastanja čitavog Danojlićevog pjesništva sa njegovim najdubljim pamćenjem, svejedno gdje pjesnik boravio, u tuđini ili u zavičaju",zaključila je Hamovićeva.

U odsustvu, pjesnik Milovan Danojlić skupu u njegovu čast, obratio se pismom u kojem je gradu Trebinju odao priznanje što je, kako je naveo, „slaveći uspomenu na svog velikog sina, u našem plemenu i ovom oskudnom vremenu, uzelo ulogu čuvara svetog plamena poezije".

Poeziju Milovana Danojlića govorio je glumci Narodnog pozorišta Beograd Nebojša Dugalić i Jasmina Stojiljković.
U muzičkom dijelu programa Večeri laureata nastupili su združeni horovi Trebinja – „Sveti Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ i „Tribunia“, te Kamerni hor Hercegovačke Gračanice, prvakinja Opere u Beogradu Jasminka Trumbetaš i gost beogradske opere Li Hun iz Južne Koreje, uz klavirsku pratnju Nevene Živković iz Beograda, te klarinetista Svetislav Vasić iz Herceg Novog, uz muzičku pratnju Božidara Vučura.

Završnom programu ovogodišnjeg Dučećevog dana, prethodila je promocija zbornika radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa, pod nazivom "Poeme i poezija Matije Bećkovića", a čiji su izdavači Institut za književnost i umetnost i Učiteljski fakultet iz Beograda, u saradnji sa Dučićevim večerima poezije.
Nakon promocije Zbornika, održano je i mini poetsko veče u kojem je svoje stihove govorio pjesnik Matija Bećković.