U Tehničkoj školi u Trebinju ove školske godine je, nakon 10 godina, ukinuta besplatna obuka vožnje za učenike završnog razreda vozačkog smjera, jer je vozilo staro, a ova obrazovna ustanova nema sredstva ni za finansiranje instruktora.

autoskola

U ovoj obrazovnoj ustanovi pojašnjavaju da se vozilo, koje je škola koristila za te namjene, ne može licencirati, jer je starije nego što je predviđeno, te ističu da novca za novi automobil nemaju niti mogu plaćati instrukora vožnje.

Problemi su, kao kažu, nastali kada je resorno ministarstvo, zbog sukoba interesa, zabranilo da se u okviru škole, osim učenika koji idu u trogodišnju školu za vozača, obučavaju i drugi građani.

Direktor Tehničke škole Nebojša Rudakijević kaže da zbog tih problema u ovoj školskoj godini nisu upisani prvi razredi smjera vozača, niti se planira upis u narednoj školskoj godini.

"Ovo je prva generacija nakon desetak godina koja u trećem razredu nema besplatne časove vožnje, jer smo bili u situaciji da vozilo održavamo od tehničkog pregleda, kada je zabranjeno da se u našem autu obučavaju i drugi građani", ističe Rudakijević i dodaje da zbog velike konkurencije nije bilo velike zarade.

Učenici koji sada pohađaju ovu školu imaju teoretsku obuku i besplatan je prvi izlazak na vozački ispit.

Rudakijević napominje da u planu i programu trogodišnje škole za vozača motornih vozila nije navedeno da je vozačka dozvola obavezna da učenik dobije diplomu vozača motornih vozila.

On podsjeća da je otvaranje tehničkog pregleda i autoškole uz saglasnost ministarstava prosvete i saobraćaja i veza, kao dodadnih djelatnosti, bilo upravo vezano za formiranje trogodišnje škole za vozača motornih vozila.

Roditelji učinika koji pohađaju zanimanje za vozače trogodišnje škole motornih vozila smatraju da su djeca oštećena, jer su upisani pod jednim uslovima, kada je škola imala mogućnost da im pruži obuku, a u međuvremenu zbog nastalih promjena su prinuđeni da je sami finasiraju. SRNA