Otvorena izložba i promovisana knjiga Sava Tekelija (FOTO)

TREBINJELIVE 06. 04. 2012. - 19:35h

Večeras je u Muzeju Hercegovine u Trebinju u okviru manifestacije „Dučićev dan“ održano otvaranje izložbe Sava Tekelija – srpski dobrotvor i promocija istoimene knjige, autora Vladimira Simića i Snežane Mišić.

Izlozba slika i promocija knjige Sava Tekelija

Na otvaranju izložbe govorili su dr Dobroslav Ćuk i i mr Tijana Palkovljević, upravnica Galerije Matice srpske.

„Ova izložba pripremljena je u okviru obilježavanja 250 godina rođenja Save Tekelije i želja je bila da se pokaže ne samo on kroz umjetnička djela na kojima je prikazan nego i njegova porodica koja je zapravo ostvarila tu plemićku titulu u  okviru Ugarske i koja je akumulirala jednu količinu bogatstva i ugleda koju je Sava Tekelija kao ličnost koji je bio veoma obrazovan,prvi doktor prava kod Srba stekao“ istakla je TijanaPalkovljević za TrebinjeLive.

Tanja Palkovljevic

Izložbu Sava Tekelija priredila je Galerija Matice srpske u saradnji sa Muzejom Hercegovine. Realizaciju izložbe omogućili su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, Opština Trebinje i Udruženje Hercegovaca, Zrenjanin.

Izlozba slika i promocija knjige Sava Tekelija

Ovu izložbu je činilo 13 digitalnih printova na platnu originalnih portreta Save Tekelije i članova njegove porodice, i 5 digitalnih printova njegovih crteža, koji čine Legat Save Tekelije u Galeriji Matice Srpske. Pored toga izložene su i knjige o Savi Tekeliji i nekoliko kopija dokumenata iz Zbirke rukopisne građe  Rukopisnog odjeljenja Matice srpske, među kojima je osnovanje Tekelijanuma – original testamenta, Objavljenije o Serbskoj letopisu, Osnivački akt i dr. Na taj način je predstavljen jedan od najvećih srpskih dobrotvora i zadužbinara.

Izlozba slika i promocija knjige Sava Tekelija

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja