Naučnim skupom pod nazivom "Pjesničko djelo i misao o poeziji Milovana Danojlića", u Trebinju je danas počela trodnevna manifestacija kulture "Dučićev dan" posvećena pjesniku Jovanu Dučiću koji je umro na Blagovijesti 1943. godine.

Trebinje - naucni skup o poeziji Milovana Danojlica

"U vrijeme koje je teško i prenapeto, njegujući ono što je dostojno naših najvećih pjesnika, unosimo više svjetlosti, nade i jednu višu civilizacijsku i kulturnu, široku pobjedničku energiju", rekao je načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk, otvarajući skup.

Ćuk je najavio da će u narednoj godini biti objavljen Zbornik naučnih radova koji će sveobuhvatnije osvijetliti poeziju Milovana Danojlića.

Trebinje - manifestacija Ducicev dan - Delic i Cuk

Profesor doktor Aleksandar Jovanović sa Učiteljskog fakulteta iz Beograda naglasio je da je "Dučićev dan" doprinos srpskoj kulturi, te da je stvaralaštvo Milovana Danojlića i Jovana Dučića povezano.

"Obojica su pjesnici i putopisci, ne zastaju pred žanrovskim granicama, što govori o složenosti slike svijeta koju žele da nam predoče", dodao je Jovanović.

Profesor doktor Jovan Delić, rukovodilac naučnog skupa, izrazio je zadovoljstvo što se na ovaj način daje poseban pogled na poeziju znamenitih pjesnika, Milovana Danojlića i Matije Bećkovića, kojima je s pravom pripala Dučićeva nagrada.

Organizatori dvodnevnog naučnog skupa su Inistitut za književnost i umjetnost i Učiteljski fakultet iz Beograda.

"Dučićev dan" biće nastavljen večeras promocijom knjige "Moji pjesnici, prepjevi Milovana Danojlića", koja će u Muzeju Hercegovine početi u 20.00 časova. SRNA