NASTRADAO U POŽARU U NOVOM SADU- MLADIĆ IZ GACKA BIO ĐAK GENERACIJE

Tri djevojke i tri mladića, među kojima je i Zoran Ignjatović (28) iz Gacka, izgubili su život u požaru koji je juče ujutru, oko dva sata, izbio u novosadskoj diskoteci "Kontrast".

Život su, pored Ignjatovića, izgubili i Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21). U tom požaru lakše su povrijeđeni Vesna Ignjatović (29), Nevena Grbić (26), Maja Blagojević (24) i Siniša Radojević.
Prema prvim informacijama, dok je nastupao "Akapulko bend", vatra je buknula na ili iza bine, najvjerovatnije zbog neispravnih instalacija. Ne isključuje se ni mogućnost da su tragediju izazvale prskalice koje su u okviru programa koristile plesačice.
Očevici su ispričali da su gosti pokušali da ugase vatru, ali se protivpožarni aparat nije aktivirao. Čim je izbila vatra, gosti, njih oko 350, uspaničili su se i počeli da bježe, a neki od njih spasili su se tako što su izašli kroz prozor toaleta u prizemlju lokala.
Vjeruje se da je jedna žrtva na taj način pokušala da se spasi, ali da se ugušila prije nego što je uspjela da izađe kroz prozor. Pet žrtava je nađeno zaglavljeno u toaletu na galeriji lokala, gdje su pokušali da se sakriju.
"Šestoro poginulih su se najvjerovatnije ugušili od dima, zaglavljeni u toaletu", rekao je Stevan Krstić, načelnik Policijske uprave Novi Sad.
Vijest o Ignjatovićevoj smrti u Gacku su primili s tugom i nevjericom. Njegovi bivši profesori, prijatelji i svi koji su ga poznavali, kazali su da je u pitanju mladić koji je u svemu bio najbolji.
Zoran je u gatačkom Srednjoškolskom centru "Pero Slijepčević" svjevremeno bio đak generacije i kao takav je s lakoćom završio elektrotehnički fakultet u Novom Sadu, gdje je i tragično nastradao, iako je poslije završetka studija zaposlenje našao u Beogradu.
Njegov otac Krsto, inače radnik "Termoelektrane" Gacko, pošao je, kako nezvanično saznajemo, odmah po saznanju tragične vijesti, u Novi Sad.
Miladinovićeva, koja je takođe izgubila život u ovom požaru, bila je novinarka i TV lice RTV Delta, tako da ova televizija juče nije emitovala program. Sve žrtve su identifikovali njihovi roditelji i prijatelji.
Diskoteka inače ima dva nivoa, a prema riječima očevidaca, neke djevojke su čak skakale sa drugog sprata. Kolika je panika vladala, dokazuje i činjenica da je u prostorijama diskoteke pronađeno više pari ženskih cipela.
"Svi su vrištali, a kada su izašli iz diskoteke, počeli su da plaču i da se grle. Bila je velika panika, a na stepenicama između spratova svi su se gurali", rekla je djevojka koja je bila očevidac tragedije.
Ona je dodala da nije vidjela, ali da joj je drug kazao da je jedna go-go igračica bacila vatromet na binu.
"Nemoguće je da nema odgovornosti ako imamo šest žrtava. Ova tragedija je još jedna velika opomena za Novi Sad i celu državu i pokazuje kako treba da se radi i da nije sve u novcu. Ako neko ne odgovara, onda će i to biti tragedija", rekao je na licu mjesta Milorad Veljović, direktor policije Srbije.
Ivica Dačić, srbijanski ministar unutrašnjih poslova, kaže da su žrtve stradale od dima izuzetno velike koncentracije, a ne od vatre.
"Taj objekat bio je redovno kontrolisan i ranije nisu bile primjećene neke tehničke nepravilnosti koje bi mogle da prouzrokuju požar", kaže Dačić.
Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije, izjavio je da ta diskoteka nije "nekakav divlji objekat", već objekat koji je redovno kontrolisan. On je potvrdio da su vatrogasci dobili dojavu oko 2.20. Ipak, kako je dodao, dojava o požaru kasnila je čak 15 minuta.
"Vatrogasci su stigli na lice mjesta četiri minuta po pozivu", rekao je Marić.
Ana Stamenić, dežurni istražni sudija Osnovnog suda u Novom Sadu, kaže da se sumnja da je počinjeno krivično djelo izazivanje opšte opasnosti i dodala da je, u okviru istrage o uzrocima tragedije, zadržano više od 50 osoba. Među njima su i vlasnik "Kontrasta", osoblje diskoteke, konobari i obezbjeđenje. Vlasniku diskoteke i dvojici zakupaca određen je dvodnevni pritvor.
"Zbog sumnje da nisu sproveli zakonske mere zaštite od požara, te da su tako počinili teško djelo protiv opšte sigurnosti, policija je lišila slobode Alojza G. (68), vlasnika ugostiteljskog objekta 'Kontrast', kao i zakupce ove diskoteke, Slavišu S. (46) i Dejana R. (36)", saopštila je novosadska policija.
Igor Pavličić, gradonačelnik Novog Sada, kaže da je taj lokal kontrolisan.
"U ovom objektu je nedavno vršena protivpožarna proba", rekao je Pavličić.
U Novom Sadu danas počinje trodnevna žalost, po odluci donesenoj na vanrednoj sjednici Gradskog vijeća. Koncert hrvatskog benda "Hladno pivo" u tom gradu, koji je trebalo da se održi sinoć, otkazan je zbog ove tragedije.

Agencije