U Trebinju će od srijede, 4. aprila, do petka, 6. aprila, biti održana 18. konferencija Fonda jedinstva pravoslavnih naroda iz Moskve, čiji je cilj objedinjavanje pravoslavnih zemalja, potvrđeno je Srni u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj.

Trebinje

Konferenciju o temi „Evropske integracije i problem identiteta naroda“ organizovali su Fond, Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i opština Trebinje, pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Đakon Vladimir Vukanović naveo je da je Fond jedinstva pravoslavnih naroda osnovala moskovska patrijaršija devedesetih godina pršolog vijeka, te dodao da se konferencije održavaju svake godine u nekoj od pravoslavnih zemalja.

Na konferenciju u Trebinje su pozvane delegacije iz 25 zemalja, ali su svoje prisustvo do sada potvrdili predstavnici iz BiH, Rusije, Rumunije, Palestine, Bugarske, Poljske, Srbije, Crne Gore, Jermenije, Estonije, Makedonije, Gruzije i Ukrajine.

Svečano otvaranje konferencije zakazano je za srijedu, 4. aprila, sa početkom u 20.00 časova u sali Skupštine opštine Trebinje.

Prema najavama organizatora, konferenciju će otvoriti predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, a učesnicima će se obratiti Njegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Snježana Božić i načelnik opštine Trebinje Dobroslav Ćuk.