Na području opštine Trebinje tokom  marta 2012.godine, evidentno je smanjenje broja KD Protiv imovine. Za prva dva mjeseca ove godine za 35% smanjen je broj izvršenja ovih krivičnih djela, a u martu  2012.godine, ukupno su prijavljena tri  KD protiv imovine, od kojih su dva  krivična djela u vezi sa pokušajem.

policija

Policijski službenici PS Trebinje i PS Gacko su, u proteklih sedam dana, rasvijetlili i dokumentovali više krivičnih djela, izvršenih u ranijem periodu, na području Gacka i Trebinja. Pored dokumentovanih krivičnih djela iz ranijeg perioda, prije dva dana 28.03.2012.g.,  rasvijetljeno je  i krivično djelo  Krađe gdje su izvršioci lišeni slobode na mjestu izvršenja.

Policijski službenici PS Trebinje su rasvijetlili, dokumentovali i Okružnom tužilaštvu Trebinje dostavili tri Izvještaja protiv četiri lica zbog počinjena tri krivična djela:

-         jedan Izvještaj protiv B.B., iz Bileće, zbog postojanja osnova sumnje da je počinila KD Teške krađe. Postoje osnovi sumnje da je osumnjičena, iskoristila starost i nemoć jednog lica i, dok je boravila kod njega u stanu, otuđila novčanik u kome su se nalazila lična dokumenta i određeni iznos novca.

-         dva  Izvještaja odnose se na KD Šumske krađe. Jedan  protiv I.V. i J.V., obojica iz Trebinja, zbog postojanja osnova sumnje da su, u februaru , u mjestu Grudići, opština Trebinje, izvršili bespravnu sječu ogrevnog drveta na štetu Centra za gazdovanje kršom Trebinje. Drugi Izvještaj dokumentovan je protiv I.V., iz Trebinja, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio bespravnu sječu ogrevnog drveta, vlasništvo Z.M. i Centra za gazdovanje kršom Trebinje.

Pored navedenih izvještaja policijski službenici PS Trebinje su, 28.03.2012.godine, u „silosu“, koji se nalazi u Lastvi, opština Trebinje,  zatekli Đ.V., D.Č. i A.J., svi iz Trebinja, pri pokušaju izvršenja KD Krađe. Sva trojica su lišeni slobode. Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da su pokušali otuđiti određenu količinu metalnih cijevi iz silosa u čemu su spriječeni od strane policijskih službenika. U toku je dokumentovanje KD Krađe u vezi sa pokušajem.

Policijski službenici PS Gacko su danas Okružnom tužilaštvu Trebinje dostavili dva izvještaja protiv tri lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila dva krivična djela:

-         jedan Izvještaj dokumentovan je protiv S.S., iz Gacka, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD Nasilničko ponašanje;

-         drugi Izvještaj dokumentovan je protiv dva lica, obojica sa inicijalima A.D., iz Gacka, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD Ugrožavanje sigurnosti.

Radeći na rasvjetljavanju KD Teške krađe elektro kabla, vrijednosti od 25 000 do 30 000 KM, izvršene, u periodu od 02.02 do 03.03.2012.godine,  na radilištu tunela Čemerno, policijski službenici PS Gacko  identifikovali su  izvršioce. Provedenim operativno taktičkim mjerama i radnjama, utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da su navedeno djelo planirali, organizovali izvršenje i izvršili B.V. iz Laktaša,  S.M., iz Banjaluke  i Ž.K., iz Kotor Varoši., a u izvršenju djela direktno su učestvovali S.N., iz Kotor Varoši i M.D., iz Banjaluke. Pomoć pri izvršenju, u smislu davanja informacija o okolnostima  koje pogoduju izvršenju krivičnog djela, neporedno prije početka i pri odlasku sa mjesta izvršenja krivičnog djela i „čuvanje straže“ pružio je I.M. iz Novog Goražda.  Dosadašnjom kriminalističkom obradom utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da su osumnjičeni za izvršenje krivičnog djela koristili dva kombi vozila, kojima su se iz Banjaluke dovozili na mjesto izvršenja i sa jednim vozilom odvozili otuđene kablove u Kotor Varoš a drugo koristili kao tzv.„čistač“. Otuđene kablove i bakar iz otuđenih kablova  prodavali su preduzeću za otkup sekundarnih sirovina u Kotor Varoši i Prijedoru. U toku je dokumentovanje i dostavljanje   Izvještaja  protiv osumnjičenih Okružnom tužilaštvu Trebinje. U izvršenju ovog krivičnog djela,  kao i KD  Teške krađe dva hidraulična čekića, vrijednosti 50 000 Evra,  koje su policijski službenici PS Gacko dokumentovali i protiv dva lica iz Gruda, Okružnom tužilaštvu  Trebinje dostavili Izvještaj, radi se o unutrašnjim krađama, odnoso krađama izvrešenih od strane radnika preduzeća i radnika podizvođača radova.